Pašalić zadovoljan jer je Parada protekla bez incidenata 1Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izražava zadovoljstvo što je i ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu, održana bez incidenata i veruje da je time napravljen još jedan korak ka većoj vidljivosti i ostvarivanju prava na slobodu okupljanja i izražavanja osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, garantovanih Ustavom i zakonima.

On je, u pisanom saopštenju, podsetio u saopštenju dostavljenom medijima da je država dužna da zaštiti pravo svih svojih građana, a društvo da neguje i razvija atmosferu tolerancije u kojoj svaki pojedinac može da živi slobodno i bez straha od nasilja zbog svoje različitosti.

„Iako se mogu konstatovati određeni pomaci i napredak u ostvarivanju prava LGBTI osoba, postojeći zakoni i strategije se ne primenjuju u punoj meri, a nisu otklonjeni ni brojni sistemski nedostaci i prepreke sa kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju. Nismo do kraja suzbili stereotipe, predrasude, stigme i nasilje zbog kojih je pravo na dostojanstven život LGBTI osobama i dalje nedostižno, i na tome moramo svi, od države do svakog pojedinca zajednički raditi“, naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je Paradu ponosa obeležio i razvijanjem LGBTI zastave na zgradi institucije.

U ovogodišnjoj šetnji pored zaštitnika građana Zorana Pašalića i njegove zamenice za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordane Stevanović učestvovali su i zaposleni iz stručne službe Zaštitnika građana, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari