Pastor: Napreduju radovi na restauraciji i konzervaciji crkve stare 800 godina u Arači 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je danas zadovoljstvo zbog činjenice da napreduju radovi na restauraciji i konzervaciji crkve u Arači, koja je stara oko 800 godina.

„Ova crkva stara je oko 800 godina i predstavlja spomenik evropske prošlosti ovoga prostora. Oko crkve su na 70 hektara različiti slojevi ostataka naselja, a njihovo otkrivanje i činjenje dostupnim javnosti od velikog je kulturnog, turističkog i privrednog značaja za ovaj region“, rekao je Pastor na stručnom skupu u Skupštini Vojvodine, koji je organizovao Nacionalni savet Mađara.

Dodao je da je u tom poslu puno učesnika iz Mađarske i Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal rekao je da postoji dogovor opštine Novi Bečej, AP Vojvodine i Republike Srbije o pružanju finansijske podrške projektu i dodao da je Vlada Mađarske do sada dala više od 600 miliona dinara.

On je rekao da je veoma važno da dogovor o međusobnoj saradnji i podršci postoji jer nije dovoljno samo konzervirati objekat i izgraditi turistički centar, nego i obezbediti potrebnu infrastrukturu, u vidu električne energije, prilaznog puta i slično.

Ovo je drugi stručni skup ove godine koji organizuje Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice povodom projekta „Konzervacija i unapređenje crkve u Arači i njene okoline prema nasleđenom stanju“.

Do sada su prezentovani rezultati geofizičkih istraživanja, laserskih snimanja i trodimenzionalni model ovog značajnog spomenika srednjovekovne arhitekture, a koji su zajedno uradili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Institut BioSens.

Arača je ruševina srednjovekovne romaničke crkve koja se nalazi između Novog Bečeja i Novog Miloševa u Vojvodini.

Godine 1948. godine je stavljena pod zaštitu države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari