Patrijarh i Žiofre o Ukrajini 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije razgovaro je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom o aktuelnoj krizi koja potresa pre svega evropski kontinent i evropske narode, ali i čitav svet, saopštila je Informativna služba SPC.

Sagovornici su se saglasili da crkve i verske zajednice i njihovi predvodnici danas mogu imati blagotvornu ulogu, jer se zalažu za mir, dijalog, toleranciju i imaju mogućnost da doprinesu prevazilaženju velikih problema sa kojima se suočava današnja Evropa.

Žiofre je izrazio žaljenje što pojedini mediji plasiraju različite dezinformacije u vezi sa sukobima u Ukrajini, ističući da su one opasne i da mogu dovesti do novih konflikata.

Porfirije je, s tim u vezi, istakao da se SPC ne prepoznaje u kvalifikacijama iznetim u prošlonedeljnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta, zbog toga što ne odgovaraju stvarnosti.

„Crkva se zalaže i radi na mirnom i plodotvornom saživotu i saradnji svih naroda i za nju je mir imperativ koji nema alternativu“, rekao je patrijarh.

Žiofre je zahvalio patrijarhu Porfiriju na iskazanom saosećanju i solidarnosti prema narodu Ukrajine, kao i na uloženim naporima da se povrati mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari