Patrijarh Irinej: 'Oluju' obeležavamo kao tragediju, a braća Hrvati kao najveći trijumf 1Foto: FoNet/ AP

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom gradjanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere.

„(Oluju) obeležavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, kazao je Irinej nakon parastosa na državnoj ceremoniji u Sremskoj Rači, na tromeđi Srbije, HHrvatske i BIH, povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ 1995. godine.

Danas se obeležava „tužan i tragičan događaj koji je doživeo srpski, nevini narod“ – rekao je o „Oluji“, tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Taj događaj za srpski narod „nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom verom, a sa kojim je živeo vekovima i delio dobro i zlo“, rekao je Irinej  na mostu u Sremskoj Rači, preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju.

Ocenio je da proterivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do „danas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.