Porfirijefoto FoNet Milica Vuckovic

Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao, rekao je danas patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica.

„U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet“, rekao je Porfirije.

Povodom Vidovdana, u Gračanici je liturgiju služio patrijarh Porfirije uz sasluženje vladika SPC i sveštenstva.

„Ovde smo dobili svoje ime. Ovde smo dobili svoj pečat, rodili smo se za, kako to danas često vole da kažu, za sistem vrednosti. Za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nameću, koji nas sapliću, bolje reći. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti jevanđelja. Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono našta nas je gospod pozvao“, naglasio je patrijarh.

Dodao je da u Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji, „mi jasno vidimo ko smo“.

„To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice“, kazao je u besedi patrijarh srpski Pofirije.

„Pozvani smo da budemo braća sa svima, i s Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo s njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona božja. A siguran sam da i oni znaju ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu božjem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumememo“, zaključio je patrijarh u obraćanju vernicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari