"Da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice sa albanskim": Patrijarh Porfirije u besedi nakon ustoličenja 1Foto: SPC

Patrijarh Porfirije ustoličen je danas u pećkoj Patrijaršiji. Nakon ustoličenja, u besedi je istakao da je program SPC i patrijarha „mir i samo mir“.

Patrijarh Porfirije rekao je u besedi posle ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih, u obraćanju arhijerejima, okupljenima i narodu, da je mnoštvo razloga zbog kojih smo ovde došli, ali da je jedan jedini najvažniji, a taj glavni razlog danas je Presveta mati Božja.

„Iznova, shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božji, da Bogu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo, da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo dom očev, Crkvu našu, ali i da istovremeno pripadamo i svojim porodicama i svom narodu, i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta“, poručio je patrijarh.

Pozvao je na molitvu za sve ljude, našu braću i sestre, za sve naše sunarodnike, ali i za sve one sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući i pre svih braću Albance.

„Da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice zajedno sa albanskim porodicama. Sa ovog svetog mesta, poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – prepoznajemo Boga i čuvajmo jedni druge, jer želja za mirom saglasna je sa osnovnim načelima naše vere“, rekao je patrijarh i napomenuo da su Albanci, bez obzira što su bili muslimani, ili baš zbog toga što su bili muslimani i iskreno verujući ljudi – znali za moć molitve.

„Mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo i celokupni stvoreni svet, mir koji je dar Božji siguran je i jedini nepokolebljiv. On je istovremeno i unutrašnji i naš lični mir, ali i spoljašnji mir sa svim ljudima i sa svim stvorenjima“, poručio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari