Ustoličen patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO) 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Njegova svetost gospodin Porfirije uveden je u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u manastiru Pećka patrijaršija.

Vladika cronogorsko-primorski Joanikije predao je panagiju patrijarhu Porfiriju, čime je završeno ustoličenje.

Nakon ustoličenja, patrijarh Porfirije u besedi je istakao da je program SPC i patrijarha „mir i samo mir“.

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju, nakon čega je počelo pričešće okupljenih vernika.

Nakon pričešća, usledila je zamolna molitva, a zatim su arhijereji izašli i počeli svečani čin ustoličenja, rekao je đakon Budimir Kokotović za RTS.

Čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija počeo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom.

Liturgiju je služio patrijarh Porfirije uz sasluženje arhijereja SPC, a tokom liturgije obavljen je svečani čin njegovog ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Čin ustoličenja počeo je u prvom delu liturgije kada su dva po činu najstarija arhijereja uvela patrijarha u presto na oltaru.

„Nakon završetka, to jest, na kraju svete arhijerejske liturgije, uvešće ga u drveni tron pećkih patrijaraha u kojem su sedeli svi arhiepiskopi i patrijarsi, od Arsenija Sremca koji je preneo sedište u Pećku patrijaršiju do njenog ukidanja“, istakao je Kokotović pre početka liturgije i objasnio da će mu se tada predati panagija Srba svetitelja, koja je izrađena u Parizu po nalogu kralja Aleksandra i kraljevske vlade, nakon čega će patrijarh izneti prvu besedu sa pećkog trona.

Porfirije je 46. patrijarh SPC, a za patrijarha je izabran na Saboru SPC održanom 18. februara 2021. godine. Patrijah Porfirije je primio dužnosti i prava na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu, neposredno po izboru, ali je običaj da se ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu crkvenih poglava.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću Priština je zabranila da prisutstvuje utoličenju.

Ustoličenju prisustvuju vladike SPC i predstavnici Ruske pravoslavne crkve, Makedonske pravoslavne crkve, članovi porodice Karađorđević, politički predstavnici Srba sa Kosova, javlja agencija FoNet. Prisutni su i vojnici KFOR-a.

Ustoličen patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji (FOTO/VIDEO) 6
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Činu ustoličenja prisustvovao je veliki broj građana, a ispred je bio postavljen video bim kako bi moglo da se prati bogosluženje. Veliki broj vernika došao je iz svih krajeva Kosova, kao i iz centralne Srbije.

Dragica Milivojević iz Kosovske Mitrovice rekla je da za nju današnji dan predstavlja jedan od najznačajnih praznika.

„Veoma bitno što smo danas ovde, jer su ovde naši koreni, naša istorjija, hvala Bogu što nam je omogući da dođemo, ovo je jedna od najznačajnih praznika“, rekla je Milivojević, a prenosi portal Kosovo Online.

Arhimandrit Ilarion i imenovani episkop novobrdski rekao je za RTS da čin ustoličenja govori o kontinuitetu jednog od osnovnih stožera identiteta našeg naroda na ovim prostorima, a to je SPC.

„I zbog tog kontinuiteta je ovo veliki dan, jer pokazuje da on seže duboko u drevnost“, naveo je on.

Pećka Patrijaršija je, prema njegovim rečima, srpski Sion jer je Sveti Sava želeo da Pećka patrijaršija bude svetionik za sve crkve pod njenom jurisdikcijom od dobijanja autokefalnosti 1219. godine.

Policija Kosova sa operativnim planom

Portparol Policije Kosova za region Peć Fadilj Gaši u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je pripremljen operativni plan kako bi se osigurala bezbednost tokom čina ustoličenja Patrijarha Porfirija.

On je objasnio da je operativni plan stupio na snagu 12. oktobra a trajaće dok se ne završi čin ustoličenja.

„Regionalna direkcija (Peć) preduzela je sve mere bezbednosti oko ceremonije u Pećkoj Patrijaršiji“, rekao je Gaši, prenosi RTK 2.

Šta je Patrijarh govorio o Kosovu?

Patrijarh Porfirije je februara 2021. godine, neposredno po stupanju na tron, rekao da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti „stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.“

„Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama“, rekao je Porfirije, nakon ustoličenja na mesto patrijarha 19. februara u beogradskoj Sabornoj crkvi arhangela Mihaila.

U međuvremenu je u nekoliko navrata dolazio na Kosovo, a poslednji put je služio parastos na Gazimestanu, 28. juna 2022., povodom praznika SPC Vidovdana.

Svake godine na tom mestu obeležava se godišnjica Kosovskog boja iz 1389. godine, događaja koji je označio početak potpadanja srednjevekovne srpske države pod otomansku vlast.

U modernoj istoriji, posebno tokom devedesetih godina dvadesetog veka, iskorišćen je u svrhu popularizacije srpske nacionalističke politike koja je pratila krvavi raspad Jugoslavije.

Ovog Vidovdana iz Gračanice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, Porfirije je poručio da su srpski i albanski narod „bratski“ jer žive zajedno na Kosovu.

„A siguran sam da i oni znaju, ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju, na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu Božijem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumemo“, rekao je tada patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari