Patrijarh Porfirije stigao u dvodnevnu posetu banjalučkoj eparhiji 1Foto: RTRS/Screenshot

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je danas popodne u Banjaluku, čime je počela njegova dvodnevna poseta eparhiji banjalučkoj.

Ispred Hrama Svete Trojice patrijarha Porfirija dočekao je veliki broj vernika, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i predstavnici političkih stranaka.

Episkop banjalučki Jefrem je u obraćanju gradjanima koji su ušli na molitvu u crkvu Svete Trojice rekao da srpski narod ima mnogo vrlina, ali i nedostataka.

„Vaša Svetosti, poučite nas kako da pravilno živimo i radimo“, rekao je vladika Jefrem.

Patrijarh Porfirije rekao je da je radostan zbog dolaska u Banjaluku.

Istakao je da je „narod ovih krajeva najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj verni narod“.

„Došli smo ovde da se zajedno molimo da nam Bog da razuma… Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rešavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i reči Apostolove nama upućene“, kazao je patrijarh obraćajući se vernicima.

Dodao je da „ne treba mnogo pameti i sposobnosti za zapažanje da bi se uočilo šta se sve za nekoliko decenija desilo na ovim prostorima“.

Naveo je da je izgledalo da je crkva „ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, već i da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi“.

„To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo“, rekao je Porfirije.

On će sutra zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom služiti svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari