Patrijarh Porfirije u Ostrogu: Nije Bog izrekao zapovesti zato što je hteo da ukine našu slobodu, naprotiv 1Foto: Instagram/patrijarh Porfirije/Prinscreen

Reč Božja jeste zapovest za nas, ali njegove zapovesti nisu ukidanje naše slobode, zapovesti koje nisu sputavanje da činimo ono što jeste nama dato kao mogućnost da rastemo, da pokazujemo ljubav, da budemo stvaraoci, poručio je danas patrijarh srpski Porfirije na liturgiji u manastiru Ostrog.

Nije Bog rekao: Ne ukradi, ne laži, ne ubij, ne čini preljube, ne ogovaraj, ne osuđuj, ne mrzi… Nije Bog izrekao te zapovesti zato što je hteo da nam zabrani da živimo slobodno, zato što je hteo da ukine našu slobodu. Naprotiv! Kada činimo to sve i mnoge druge grehe, mi postajemo robovi greha, robovi strasti, robovi đavola, a kada slušamo zapovest Božju, mi uzimamo na sebe oruđe slobode, naglasio je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, liturgiju u Gornjem manastiru Ostrogu, u sklopu proslave velikog jubileja SPC – 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Oslobađamo se, ispunjavajući zapovest Božju, svega onoga što nas tišti, što nas čini nemirnima, što nas čini isfrustriranima, što nam stvara depresiju, što nam stvara psihozu. Oslobađamo se, drugim rečima, tiranije nečastivog, naveo je poglavar SPC.

Nije sloboda u tome da činim šta hoću, jer mogu činiti i ono što je loše, kao što znamo, upozorio je patrijarh.

Neka bi Gospod dao molitvama Svetog Vasilija Ostroškog mir, ljubav, radost, radost na koju nas je Gospod pozvao da bismo onda mogli zajedno sa Svetim Vasilijem njega slaviti, ali i sa njim pevati pesmu, zaključio je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari