Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril čestitao Joanikiju 1Episkop Joanikije Foto: Svetigora pres/ FB

Poglavar Ruske pravoslavne crkve (RPC) patrijarh Kiril čestitao je ustoličenje mitropolitu crnogorsko primorskom Joanikiju navodeći da je „Ruska Crkva zabrinuto i uznemireno pratila događaje u Crnoj Gori poslednjih dana moleći se za očuvanje mira i umnožavanje hrišćanske ljubavi u našem bratskom pravoslavnom narodu“.

„Neustrašiv i odlučan, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, naš voljeni Sabrat u Gospodu, uzdigao je Vaše Preosveštenstvo u zvanje mitropolita na istorijskom i slavnom prestolu na Cetinju. Sada ste, kao i Njegova Svetost, delima pokazali da ste verni Hristovim rečima: ‘Dobri pastir život svoj polaže za ovce’ (Jn. 10,11)“, poručio je patrijarh Kiril, u čestitki Joanikiju povodom „stupanje na tron drevne katedre mitropolita crnogorsko-primorskih“.

Kako je patrijarh Kiril naveo, „tokom svoje vekovne istorije Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori je prošla kroz značajna iskušenja“, ali je „u najtežim okolnostima ratova, verskih sukoba i surovih progona, ona uvek čuvala istrajnost i čistotu vere, u stradanjima za Spasitelja množila svoju snagu, predstavljala dušu svog bogoljubivog naroda služeći mu kao čvrst duhovni i moralni oslonac“.

„Siguran sam da ćete na katedri Vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojni naslednik, jarki svetionik pastvi, koja je sa Vama posvedočila istrajnost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva“, naglasio je patrijarh Kiril, objavljeno je na sajtu mitropolije crnogorsko-primorske.

Preneta je i čestitka poglavara Ukrajinske Pravoslavne Crkve (UPC), mitropolita kijevskog i cele Ukrajine Onufrija u kojoj je naveo da mitropolit Joanikije prihvatio nimalo laku dužnost u vremenu punom izazova i iskušenja.

„Znajte, dragi Visokopreosvećeni Vladiko, da je i pravoslavni narod Ukrajine molitveno zajedno sa Vama“, istakao je poglavar UPC Onufrije, koja deluje kao autonomna u okviru Moskovske patrijaršije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari