Patrijarh se nalazi između dve struje u SPC

Pravni istoričar i verski analitičar Zoran Čvorović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, govori za Danas o stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Ostavite komentar


  1. Vernik sam. Iznosim svoje misljenje i nek mi je Bog svedok. Dolaskom DOSa na vlast i njihovom politikom, velikom podelom naroda doslo je do raskola u SPC. Smenom pokojnog vladike Artemija i izmisljenim finansijskim prevarama DOS je dobio zadak od stranih mentora da se i tu srbski narod razbije.

  2. Profesor Cvorovic je vrhunski intelektualac za razliku od mnogih koji su usko strucni i bez moci za sagledavanje sire slike drustva.
    Kad bi Srbi ovakve ljude slusali i od ovakvih ucili onda bi bilo nade za nas.

  3. Odusevljena sam novim patrijarhom: mlad, mudar, razuman covek.Jasan, dosledan, stabilan.Pazljivo ga slusam, imam sta da naucim.

  4. Mitropolija crnogorsko primorska nije nikad bila i ne moze ni biti isto sto i druge mitropolije SPC a pa ni zagrebqcko ljubljanska. U svom nazivu Mitropolit Mitropolije crnogorsko primorske nozov i sledeci naziv Egzarh Pecki. Nije to bez veze.Tek tako. Ukoliko zeli da pametno postupa sa crkvenim i naiconalnim problemima u Crnoj Gori SPC ne sme izgubiti ovo iz vida. Nikad. Pokusa li da izjednaci Mitropoliju crnogorsko primorsku sa ostalima unutar SPC a neminovno ce na duze staze izgubiti u CG..
    Brana svodjenju Mitropolije crnogorsko primorske na status drugih je bio Amfilohije. Sad ga nema, i problem je otvoren.

  5. Hm, dobar intervju, ali nedostaje glavna stvar. Kako i da li će doći do promene u SPC u vezi finansijskog poslovanja?

  6. Велико поштовање за Госп. Чворовића!!! А у врху Србије седе Вулини, Тома Мона, Неша Слина, Ивица Дачић, Вучићи и остала боранија!!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.