porfirijefoto FoNet Aleksandar Mijailović

Patrijarh srpski Porfirije primio je danas Plaketu mira koju dodeljuje humanitarna organizacija “Nađi Raula” iz Niša.

„Osnovni zadatak crkve, sveštenika, episkopa jeste upravo to – ne samo da propoveda mir, nego da čitavim svojim bićem živi mirom, svedoči mir i širi mir oko sebe. Mi znamo da mir nije, pre svega spoljašnja kategorija, da nije samo i isključivo odsustvo sukoba među ljudima, nego da je mir pre svega unutrašnja duhovna kategorija. Ako nemamo duhovni mir koji je uvek rezultat kvaliteta našeg odnosa sa Bogom, nemoguće je graditi mir oko sebe“, rekao je patrijarh, koji je primio Plaketu mira u niškom Narodnom pozorištu.

Upravni odbor organizacije “Nađi Raula” jednoglasno je doneo odluku o dodeli ovog priznanja patrijarhu na predlog učenika niške Srednje stručne škole i Osnovne škole “Radoje Domanović”, kao i “grupa studenata sa više fakulteta Univerziteta u Nišu”.

Srpska pravoslavna crkva je na svom veb- sajtu navela da su učenici i studenti u obrazloženju svog predloga naveli da ih “patrijarhov rad zadivljuje, inspiriše, motiviše i čini ponosnim, posebno na polju njegovog dobrotvornog rada i otvorenosti Srpske Pravoslavne Crkve prema mladima”.

Na sajtu SPC se podseća da su dobitnici Plakete mira predhodnih godina bili Heri Roberts, inače gugl developer ekspert iz Velike Britanije,Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, Hakon Vium Li, norveški veb pionir, Ljubica Karađorđević, srpska knjeginja I supruga kneza Mihaila Karađorđevića.

Organizacija Nađi Raula osnovana je 2011. godine “u čast velikog humaniste Raula Valenberga, bavi se dobrotvornim radom i do sada je pomogla veliki broj instutucija, pojedinaca, ugroženih porodica, a posebnu pažnju posvećuje promociji mladih talenata i budućih naučnika”.

Organizacija između ostalog svake godine dodeljuje nagradu “Svetislav Milić – mladima od srca”, u šest kategorija: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarne aktivnosti, mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i specijalna priznanja, dodaje SPC.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari