Patrijarh srpski Porfirije prilikom posete Kragujevcu dobio majicu grupe „Smak” 1Foto: Grad Kragujevac

Patrijarh SPC Porfirije boravio je danas u Kragujevcu gde je obišao Sabornu crkvu i održao predavanje na Pravnom fakultetu. Gradonačelnik Kragujevca poklonio je tom prilikom poglavaru SPC majicu sa motivima grupe „Smak” i pozvao ga na njihov koncert za Đurđevdan.

Dolazak srpskog patrijarha Porfirija obznanila su zvona sa Saborne crkve. Poglavara SPC je u porti hrama dočekao episkop šumadijski Jovan, sveštenstvo, monaštvo, vernici i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima.

– Došli ste Vaša svetosti kao svoj svojima i mi Vas tako od srca primamo i dočekujemo. U ovim pashalnim danima došli ste da nas duhovno okrepite i osnažite u nošenju našeg krsta i u svedočenju imena Božijeg. I da nas blagoslovite. Došli ste danas ovde da se zajedno pomolimo Bogu za mir, dobro i napredak u našoj zemlji, za mir u celom svetu – rekao je tom prilikom vladika Jovan, dodavši „neka da Bog da mržnja ustupi mesto ljubavi, da u celom svetu procveta ljubav bez senke, nada bez pokleknuća, a vera bez sumnje”.

– Moja je radost velika što se danas nalazim u Kragujevcu, u srcu Šumadije. Iako nisam prvi put ovde, uvek sam bio ispunjen blagoslovom Božijim i znao čitavim svojim bićem da sam među braćom i sestrama – kazao je patrijarh srpski Porfirije.

Prema njegovim rečima, vreme je istnske radosti i svi trebamo da se radujemo zajedno.

Patrijarh srpski Porfirije prilikom posete Kragujevcu dobio majicu grupe „Smak” 2
Foto: Grad Kragujevac

– Radost i odsustvo straha jesu nešto što nam je potrebno jer su strah i tuga danas postali dominantna osećanja i dominantna atmosfera u kojoj živi čovek, koji je sav po svojoj paloj prirodi u rascepu, podeljen, nestabilan, fluidan, promenjiv. A ovo je vreme poruke Hristove i vreme dara njegovog u kojem ne samo da znamo do smo za sve drugo sazdani i da u nama postoji potencijala i mogućnosti da to ostvarimo u svojim životima, nego su radost i odustvo straha postala naša osećanja, naše emocije, naše misli, naše sveukupno stanje u ove svete dane. Jer Gospod je došao među nas, a cilj njegovog dolaska jeste da bi pobedio smrt, greh i đavola jer tu leži izvor tuge, nesigurnosti i straha – poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Po obilasku sabornog hrama i prijema kod episkopa šumadijskog Jovana, patrijarh SPC je održao predavanje na Pravnom fakultetu kragujevačkog univerziteta na temu „Čovek – biće vere”.

Gradonačelnik Nikola Dašić tokom današnje posete uručio je Patrijarhu srpskom Porfiriju i episkopu Šumadijskom Jovanu majice sa motivima rok grupe „Smak” i pozvao crkvene velkikodostojnike na koncert te grupe povodom Dana grada – 6. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari