Patrijarhu Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve- Ohridske arhiepiskopije 1foto FoNet/SPC

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je u Hramu Svete Sofije u Ohridu uručen orden Svetog Klimenta Ohridskog, najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Kako je saopštila Srpska pravoslavna crkva (SPC), odlikovanje je dodeljeno na liturgiji kojom je obeležena prva godišnjica kako je u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila patrijarh Porfirije, u skladu sa odlukom Sabora SPC, uručio tomos o autokefalnosti arhiepiskopu Stefanu.

„Ne postoji više crkava, već postoji samo jedna Sveta, Saborna i Apostolska Pravoslavna Crkva. Naravno, postoje organizacije i administracije episkopija i mitropolija autokefalnih Crkava, ali svaka ta autokefalna Crkva, oslanjajući se na Hrista kao glavu, u neraskidivom je jedinstvu sa svim drugim pomesnim Crkvama“, rekao je Porfirije.

Ocenio je da je Crkva „iznad svakih podela, iznad postavljanja bilo kakvih granica“.

„To ne znači da ne postoje pojedinačni darovi i talenti, darovi koje nose određeni narodi. Svaki narod ima svoj pečat, ali tek kad taj pečat doživimo kao dar Hristov, a ne kao povod za suprotstavljanje, za distanciranje i ne daj Bože za sukobe i svađe, kada razumemo da je dar dat kao mogućnost da proslavimo Hrista, da nas kroz naš dar drugi narodi prepoznaju kao Hristov narod i da umnožavajući svoje darove mi prepoznamo darove drugih naroda kao darove Hristove kroz koje ti narodi obogaćuju nas“, rekao je Porfirije.

MPC se pre više od 50 godina samovoljno izdvojila iz okrilja SPC, gde je imala autonomni status, u potpuno samostalni, što ostale pravoslavne Crkve nisu priznale.

Nakon što je MPC odbijala da se vrati u autonomni status, formirana je Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (PAO) kao autonomna u okviru SPC.

Sa ovogodišnjeg zasedanja, Sabor SPC je saopštio da je „doneo odluku o integrisanju PAO u Sinod MPC u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinoda sve tri crkvene strukture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari