Patrik Laper: Sjaj u travi 1

Nedavno je objavljen novi roman francuskog pisca Patrika Lapera, Sjaj u travi u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada u prevodu Olje Petronić.

Laper je postao poznat svetskoj čitalačkoj publici tek kada je dobio prestižnu nagradu „Femina“ 2010. godine za roman Život je kratak, a čežnja beskrajna (Akademska knjiga, 2011). Francuska kritika ga je poredila sa Prustom i sa opatom Prevoom.

U romanu Sjaj u travi Patrik Laper precizno opisuje krhkost svojih junaka koji više ili manje žive u neskladu sa vremenom i teško donose odluke. Njihovi razgovori, njihov odnos, priroda kroz koju šetaju, sve je to prožeto nekom neobičnom dubinom i delikatnošću. Sibila i Homer se sreću u pomalo nesvakidašnjim okolnostima i pokušavaju da prežive velike potrese u svojim životima tako što ostaju upućeni jedno na drugo. Uporedo sa njihovom pričom, pratimo i tešku i bolnu priču o braku i razvodu Homerovih roditelja, priču koja u velikoj meri objašnjava Homerovu neodlučnost i strah od odnosa sa ženama.

Ovo je roman u kojem se čitalac dobro oseća i koji očarava jednostavnošću i delikatnošću sa kojom govori o onome što nam je svima važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari