Pavle Grbović: Ne brinite, nezavisnost pravosuđa je u rukama Zagorke Dolovac 1Foto FoNet/ Milica Vučković

„Najproblematičnija stvar kod ovog rešenja za sastav Visokog saveta tužilaštva jeste koncentracija moći u rukama, čuvene Zagorke Dolovac, mada niko ne zna po čemu je ona čuvena“, kazao je Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana.

„Zagorka Dolovac kao republički javni tužilac je po funkciji član Visokog saveta tužilaštva, ona i učestvuje u izboru jednog člana VSS iz reda nosilaca javnotužilačke funkcije, zatim učestvuje u formiranju komisije koja će odlučivati o prigovorima protiv obaveznog uputstva i o prigovorima protiv rešenja o supstituciji i devoluciji i ona je jedan od pet članova komisije koja će birati istaknute pravnike članove VSS ukoliko se ne postigne 2/3 većina kod izbora u Skupštini, što znamo da se nikad neće dogoditi. U tom krugu od pet ljudi, koji su svi izabrani političkom voljom vladajuće većine, će se birati svi istaknuti pravnici“, dodao je Grbović.

On kaže da od 11 članova Visokog saveta tužilaštva šest članova su lica koja su izabrana političkom voljom vladajuće većine.

„Između ostalog tu je i Maja Popović kao sadašnja ministarka pravde, pa se postavlja pitanje zašto tu nije primenjeno pravilo kao kod Visokog saveta sudstva, gde ministra nadležnog za pravosuđe nema“, tvrdi narodni poslanik.

„Vlast se rešenjima iz ovog seta zakona ne odriče uticaja na pravosuđe kako nam to predstavljaju, već se odriču od odgovornosti za uticaj na pravosuđe. Taj uticaj će ostati jak i presudan u nekim segmentima, što se najbolje vidi u sastavu Visokog saveta tužilaštva i mi za ova rešenja zbog toga ne možemo glasati.“ zaključio je Pavle Grbović zamenik šefa odborničke grupe Ujedinjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari