Pavlović: Ispitaće se svaki slučaj posebno 1Arhivska fotografija: FoNet/ Fond B92

Istraga će biti, ispitaće se svaki pojedinačni slučaj i nema više prostora za manipulacije jer je država pokazala političku volju da se ova afera razreši, rekao je Radiša Pavlović, predstavnik roditelja u Komisiji za istrage o nestalim bebama koja je danas održala prvi sastanak.

Komisija koju čine predstavnici nadležnih ministarstava, tužilaštva ali i jedan predstavnik roditelja – Radiša Pavlović iz kragujevačkog „Udruženja za istinu i pravdu o bebama“ najavljuje se od prošle godine, zvanično je formirana u martu ove godine, neposredno pre nego što će Srbija izvestiti evropsku komisiju o merama koje je preduzela za rešavanje afere „nestale bebe“ a prvi sastanak održan je juče.

Početkom saradnje i odnosnom predstavnika države prema slučaju, Pavlović je zadovoljan, kako kaže, i ocenjuje da će sada zaista ovo pitanje moći da se reši jer se zna koje konkretne mere preduzeti.

– Nema više prepreka da ispitamo odgovornost nadležnih organa u svakom pojedinačnom slučaju. Na sastanku smo potvrdili i naš raniji zahtev, a to je da sve istrage vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Sledeći sastanak će se održati 9. jula kada ćemo usvojiti poslovne smernice za dalji rad i onda možemo da počnemo sa ozbiljnim koracima, naveo je Pavlović za Danas.

Upitan o tome zašto veruje da će država sada ispuniti ova obećanja kada to nije mogla da učini već nekoliko godina unazad, od kada dobija kritike Evropske komisije, Pavlović tvrdi da su ranije „opstrukcije“ vršili kadrovi prethodne vlasti ali i pristalice nevladinih organizacija.

– Ranije je bilo opstrukcija od strane jednog dela kadrova Ministarstva pravde, i to iz prethodnih režima, ali sada nema toga. Uz to i jedna mala grupa roditelja koji podržavaju neke nevladine organizacije su održavali bespotrebne proteste ali u ovoj komisiji će roditelji biti kontrolori i partneri u sprovođenju istraga, naglasio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari