Pavlović: Uloga očeva se često umanjuje, postoje stereotipi da otac nije bitan koliko i majka 1Foto: FoNet/Vesna Radović

Uloga očeva u roditeljstvu se često umanjuje, jer postoje stereotipi o tome da otac nije bitan koliko i majka, rekao je FoNetu Dejan Pavlović iz Centra ravnopravnog roditeljstva.

Kako je objasnio u serijalu razgovora Stigma, ne samo da majka ne prepoznaje ulogu oca u dovoljnoj meri, već to čini i sistem, uključujući socijalnu i pravnu zaštitu.

“I dalje ne postoje određeni standardi po kojima se procenjuje podobnost roditelja za vršenje roditeljskog prava, nego se oni baziraju na sistemima predrasuda”, ukazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, jedna od predrasuda jeste da dete do druge godine ne može da boravi i da spava kod oca, što je potpuna besmislica, koju su opovrgla brojna istraživanja.

Govoreći o sistemu socijalne zaštite, Pavlović je naglasio da socijalni radnici nemaju dovoljno sistemskih znanja da prepoznaju sve aspekte potrebe deteta za roditeljstvom oba roditelja.

Podaci iz 2021. i 2022. godine pokazuju da u 68 odsto slučajeva u sudskim odlukama starateljstvo pripadne majkama.

“Ono što je dobar podatak jeste da se povećao procenat zajedničkog starateljstva, koji je 2013. godine bio na manje od četiri odsto, a sada je to na više od 18 odsto u celoj Srbiji”, istakao je Pavlović.

Kada je reč o regionima u Srbiji, Vojvodina se posebno ističe u pozitivnom smislu, a južna Srbija ima manji procenat.

“Samohrano roditeljstvo je problematično samo po sebi i nedovoljno podržano od sistema,” ocenio je Pavlović.

Kako je precizirao, život u zajednici cele porodica košta 100 jedinica, dok život roditelja u razdvojenim domaćinstvima košta 180 jedinica, što znači da je 80 odsto skuplji.

“Život jednoroditeljske porodice je kompletno dodatno skuplji, zato što je u njima roditelj u neopredivo „težem i neprihvatiljivom položaju”, predočio je Pavlović.

On je podsetio i na ustavnu žalbu podnetu na zakonsko rešenje kojim je pre nekoliko meseci majkama sa decm data novčana pomoć od 10.000 dinara, dok su pojedini samohrani očevi bili onemogućeni da to pravo ostvare za svoju decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari