Učenici koji konkurišu za upis u srednje škole sutra i prekosutra od 8 do 15 časova treba da predaju u matičnim osnovnim školama prijavu s najviše 20 obrazovnih profila koje bi želeli da upišu. U takozvanu listu želja upisuje se šifra učenika, naziv škole, šifra i naziv obrazovnog profila koji su dati u Konkursu za upis.

Učenici koji konkurišu za upis u srednje škole sutra i prekosutra od 8 do 15 časova treba da predaju u matičnim osnovnim školama prijavu s najviše 20 obrazovnih profila koje bi želeli da upišu. U takozvanu listu želja upisuje se šifra učenika, naziv škole, šifra i naziv obrazovnog profila koji su dati u Konkursu za upis. Prosvetne vlasti upozoravaju đake da pažljivo popunjavaju ovaj obrazac, jer računar prepoznaje šifre obrazovnih profila, a ne nazive škola i zanimanja. Učenici bi na prvom mestu trebalo da navedu obrazovni profil koji bi najviše voleli da upišu, imajući u vidu bodove koje su osvojili tokom prethodnog školovanja i rezultata koje su postigli na kvalifikacionom ispitu. Nije preporučljivo da se upisuju zanimanja za koja učenici nisu uopšte zainteresovani, niti škole udaljene od mesta stanovanja, jer neće biti moguće naknadno prebacivanje u škole u mestu boravka učenika.

Na ispitu palo manje od jedan odsto đaka

Od 67.283 učenika koja su polagala kvalifikacioni ispit, srpski nije položilo 524 đaka (0,8 odsto), a matematiku 514 (0,77 odsto), saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. Prosečan broj poena koji su učenici osvojili na testu iz srpskog je 11,47, a iz matematike 11,95.

Osnovne škole objaviće 2. jula liste želja kako bi učenici mogli da prekontrolišu da li su uneli tačne podatke, posle čega će se u računaru ukrstiti poeni koje su đaci doneli iz osnovne škole, bodovi osvojeni na kvalifikacionom ispitu i njihove želje. Da podsetimo, prednost prilikom raspoređivanja imaće učenici koji su na kvalifikacionom ispitu osvojili najmanje po pet bodova iz srpskog i iz matematike, a potom će biti rangirana deca koja su na testiranju osvojila najmanje po jedan poen iz svakog predmeta. Konačan raspored učenika po srednjim školama, obrazovnim profilima i smerovima gimnazija biće objavljen 5. jula.
Očekuje se da će najveće interesovanje vladati za četvorogodišnja zanimanja iz oblasti zdravstvene i ekonomske struke, odnosno za trogodišnje profile iz oblasti ugostiteljstva i ličnih usluga. Prošle godine na listi najatraktivnijih zanimanja u četvorogodišnjem trajanju bili su farmaceutski tehničar, bankarski službenik i fizioterapeutski tehničar, a na listi trogodišnjih maser, kuvar, zlatar, pivar, trgovac, ženski i muški frizer, pedikir i manikir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari