Pejčić (KOMS): Mlade žene se mnogo ređe izjašnjavaju o političkim temama nego muškarci 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Mlade žene se mnogo ređe izjašnjavaju o političkim temama nego muškarci, rekla je danas Miljana Pejčić iz Krovne organizacije mladih Srbije na panel diskusiji „Mladi i politika – aktivizam, stavovi i potrebe“, održanoj u Enžio habu u Beogradu.

Prema njenim rečima, devojke uglavnom nisu sigurne i ne mogu da artikulišu svoj stav, za razliku od mladih muškaraca, koji se mnogo slobodnije izražavaju o političkim temama.

Kako je rekao docent na Fakultetu političkih nauka Nikola Jović, više od 40 odsto mladih kaže da su odrasli kao gubitnici tranzicije.

Oko 60 odsto njih smatra da izbori ništa ne mogu da promene, a samo 11 odsto mladih tvrdi da se političke stranke razlikuju.

Iako su, prema Jovićevim rečima, mladi do sada većinski bili protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ove godine su prvi put istraživanja pokazala da više od 50 odsto mladih želi da Srbija uđe u Uniju.

Članica UN tima za Srbiju – savetodavne grupe za mlade Dunja Trifunović ističe da mlade ne bi trebalo generalizovati.

Kako je naglasila, sa jedne strane oni su zainteresovani za politiku, a sa druge strane su nezainteresovani i neupućeni u spoljnopolitička pitanja Srbije.

Problem je, tvrdi ona, što je država mnogo centralizovana, pa mladi iz ruralnih sredina nemaju pristup informacijama, kao oni iz Beograda.

Aktivista i pravnik iz organizacije „We Balkans“ Srđan Hromiš kazao je da su mladi uglavnom nezainteresovani za tradicionalnu politiku, a da više interesovanja pokazuju za bavljenje politikom kroz nevladin sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari