Kina je priznala da je ispalila protivsatelitsku raketu i o tome su obavestili SAD i Japan, saopštili su juče predstavnici ove zemlje. Vašington i Tokio su izrazili zabrinutost zbog testa koji je Kina izvršila 11. januara kada je upotrebila raketu kojom je oboren jedan od njenih starih meteoroloških satelita.

Kina je priznala da je ispalila protivsatelitsku raketu i o tome su obavestili SAD i Japan, saopštili su juče predstavnici ove zemlje. Vašington i Tokio su izrazili zabrinutost zbog testa koji je Kina izvršila 11. januara kada je upotrebila raketu kojom je oboren jedan od njenih starih meteoroloških satelita. Obe zemlje su kritikovale ovaj test kao korak napred u militarizaciji kosmosa i zahtevale od Pekinga objašnjenje povodom toga.
U prvim komentarima Kine povodom testa portparol Ministarstva spoljnih poslova Liu Đijančao izjavio je da je Peking pokazao „odgovoran stav“ time što je ponudio objašnjenje Vašingtonu i Japanu i insistirao na tome da je Peking sve vreme „podržavao upotrebu svemira u miroljubive svrhe“. On je takođe istakao da Kina nikada nije, niti će učestvovati u bilo kakvoj oružanoj trci u svemiru“. „Ovaj test nije usmeren ni na jednu zemlju i neće predstavljati opasnost ni za jednu državu“, rekao je on.
Japan, Britanija i Australija takođe su bile zabrinute jer su krhotine izazvane testom mogle da se raseju i udare druge satelite koji se kreću oko zemlje. Analitičari su rekli da je test predstavljao indirektnu opasnost po američke sisteme odbrane zbog toga što su meteorološki sateliti Kine na gotovo istom visinskom uzvišenju kao sistemi odbrane SAD. Kristofer Hil koji predsedava Biroom za Istočnu Aziju u Stejt dipartmentu rekao je predstavnicima Kine da bi morali da budu više transparentni o svojim vojnim aktivnostima, kao i o odbrambenom budžetu, kako bi „izbegli bilo kakve nesporazume ne samo sa SAD, nego sa ostalim zemljama“.
Kina se nalazi na listi najviše zabrinjavajućih zemalja za SAD, zajedno sa Severnom Korejom i Iranom, zbog potencijalnog razvoja oružja za masovno uništenje. Dok je Peking radio sa SAD kako bi naveli Pjongjang da odustane od svog programa za nuklearno naoružanje, takođe je ostao u srdačnim diplomatskim trgovinskim odnosima s nekim od najrepresivnijih zemalja sveta uključujući Sudan, Zimbabve i Mjanmar. Modernizacija kineske vojske izaziva zabrinutost u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari