Dalaj-lama je juče rekao da je spreman da se sastane s kineskim vođama, uključujući i predsednika Hua Đintaoa. Tibetanski duhovni i politički vođa je rekao da se neće sastati s kineskim liderima u Pekingu ukoliko ne dođe do „stvarnog konkretnog razvoja“ u odnosu između Kine i Tibeta.

Dalaj-lama je juče rekao da je spreman da se sastane s kineskim vođama, uključujući i predsednika Hua Đintaoa. Tibetanski duhovni i politički vođa je rekao da se neće sastati s kineskim liderima u Pekingu ukoliko ne dođe do „stvarnog konkretnog razvoja“ u odnosu između Kine i Tibeta. Međutim, on je dodao da bi bio „srećan“ da se s njima sastane na bilo kom drugom mestu. Kineski zvaničnici su rekli da će razgovarati s dalaj-lamom ukoliko „obustavi separatističke aktivnosti“ i prizna Tibet i Tajvan kao sastavne delove Kine.

Srbija podržava politiku Kine

Beograd – Srbija je juče povodom nemira na Tibetu ponovila svoju principijelnu podršku politici „jedne Kine“ i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Beograd smatra da Tibet predstavlja unutrašnje pitanje Kine i uvažava politiku Pekinga prema Tibetu kao autonomnom regionu.

Međutim, tibetanski duhovni vođa je rekao da nezavisnost nije njegov cilj. „Celi svet zna da dalaj-lama ne traži nezavisnost, a ja sam to ponovio stotinama i hiljadama puta. To je moja mantra-ne tražimo nezavisnost“, rekao je on u Daramšali u Indiji, prestonici tibetanske vlade u egzilu.
Kina je juče priznala da su se protesti protiv vlade koji su prošle nedelje izbili na Tibetu proširili i na ostale oblasti, dok su vlasti izdale saopštenja o obavljenoj prvoj rundi hapšenja usred talasa nasilja. U međuvremenu, kinesko ministarstvo inostranih poslova izjavilo je da je „ozbiljno zabrinuto“ zbog zakazanog sastanka britanskog premijera Gordona Brauna i dalaj-lame, te je Braunu savetovalo da ne pruži podršku tibetanskom budističkom lideru u izgnanstvu.
Braun je rekao da apeluje na kineskog premijera Ven Điabaoa da bude uzdržan od mešanja u proteste. To je izazvalo reakciju Pekinga, te je on zahtevao da se kazne svi oni koji budu podržali tibetanskog duhovnog vođu.
Tibetanski mediji objavili su da je 24 ljudi uhapšeno zbog ugrožavanja državne bezbednosti kao i zbog drugih „ozbiljnih krivičnih dela“ i učešća u neredima u Lasi. Mediji su, takođe, objavili da se 170 demonstranata predalo policiji u Lasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari