Performansom "Jake žene" u Leskovcu obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 1Foto: M. Ivanović

Članice Udruženja građana „Žene za mir“ obeležile su danas, u Leskovcu, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama performansom „Jake žene“. One su, na platou u blizini ulice Koste Stamenkovića, recitovale stihove „Za jake žene“ i istakle poruke na transparentima, piše JuGmedia.

Ljiljana Nešić, predsednica Upravnog odbora ovog udruženja obratila se novinarima, uz ocenu da „Srbija ima dobre kaznene zakone kada je u pitanju nasilje nad ženama, ali da se oni ne primenjuju adekvatno“.

„Država Srbija ne vidi nevladine organizacije kao svoje partnere. Svedokinje smo, čak, vladinog nevladinog sektora, a institucije ne prepoznaju primere dobre prakse kod nevladinog sektora“, kazala je Nešić.

Ona je navela primer Koordinacionog tela u Leskovcu, u kome nema predstavnika civilnog sektora.

„Iako je zakon usvojen još 2017. godine, mi do danas još nijednom nismo pozvane na sednicu tog Koordinacionog tela. Nismo problem mi, već žene koje su pretrpele nasilje i koje bi trebalo da učestvuju u radu tog tela, makar kada se izrađuju sigurnosni i bezbednosni planovi“, istakla je Nešić.

Ona je rekla da su „od početka ove godine u Srbiji ubijene 24 žene od strane svojih partnera, oca ili bratanca, a nedavno se dogodio i slučaj ubijene devojčice od tri godine“.

Akcija „Jake žene“ u Leskovcu izvedena je u okviru tradicionalne kampanje „16 dana aktivizma“, koja se završava 15. decembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari