Partizanov fudbal nema prođu van granica Srbije. Sinoćnji poraz od Briža – 0:2 (0:1), treći u J grupi Lige Evrope, nije samo ugasio nadu crno-belih da mogu do proleća u Evropu, ako je ona ikada bila realna, nego je još jednom potvrdio surovu realnost našeg šampiona i prvenstva koje predstavlja. Tim iz Humske dve godine dominira Srbijom, ali isto toliko ne može do boda u grupnoj fazi pomenutog takmičenja. Posle francuskog Tuluza i ukrajinskog Šahtijora, i lider belgijskog šampionata pokazao je jedinom našem predstavniku u međunarodnim takmičenjima koliko je u zaostatku za onim što se zove moderna igra.

 

BRIŽ- PARTIZAN 2:0 (1:0)

Stadion: Janbrajdel. Gledalaca: 24.000. Sudija: Majkl Din (Engleska). Strelci: Perišić 4, 58. Žuti kartoni: Klukovski, Dahman (Briž), Đorđević, Krstajić, Fejsa, Petrović (Partizan).

BRIŽ: Stijnen, Hufkens (od 71. Tonk), Klukovski, Dirar, Blondel, Akpala (od 68. Dahman), Gerarc, De Mec, Alkaraz, Ođiđa, Perišić.

PARTIZAN: Radosavljević, Stevanović, Gavrančić (od 14. Đorđević), Krstajić, Brežančić, Fejsa, B. Jovanović (od 88. Petrović), Tomić, Moreira (od 46. Kleo), Ljajić, Diara.

 

Utakmica nije čestito ni počela, a Partizan je već bio u minusu. Briž je poveo u petom minutu i to praktično iz prvog pravog napada. Brzi kreativni i sveprisutni vezista Gerarc centaršutem s desne strane pogodio je u glavu Ivana Perišića, a ekstra talentovani polušpic plavo-crnih, ne pokriven sa peterca, uhvatio na spavanju golmana Radosavljevića. Nedugo zatim, igrač mlade hrvatske reprezentacije imao je još idealniju priliku za gol, ali ovog puta je promašio (19.). Samo što je zamenio ozleđenog Gavrančića, takođe povređeni Đorđević oborio je u šesnaestercu Gerarca, a potonji junak meča iz jedanaesterca pogodio samo prečku. Istina, zatresao je mrežu iz drugog pokušaja, ali je pre toga smeo s uma da nema pravo na ponovljeni šut posle izvedenog penala ako niko nije dodirnuo „prvu loptu“ izvođača. Da su on, Akpela, Dirar i drugi bili malo skoncentrisaniji, našem timu bi bilo presuđeno već u prvom, očajno odigranom poluvremenu. Dok su domaći fudbaleri brzom i jednostavnom igrom osvajali teren, a onda tukli iz svih „oružja“, dotle su, u Evropi simptomatično neprimetni, Moreira i njegovi ne mnogo korisniji saigrači iz veznog reda, slavili svaki prelazak preko centra. Zato i ne čudi što je Brižov golman Stijnen samo jednom morao da interveniše pre odlaska na pauzu, kada je vrhovima prstiju dalekometni projektil Jovanovića skrenuo u korner.

Nastavak je tek malo korigovao sliku na terenu, ali ne i na semaforu. Kleovo pridruživanje usamljenom Diari u napadu i nešto odlučniji pristup crno-belih ublažili su protivnikovu terensku dominaciju, ne i ugrozili njegovu već viđenu pobedu. Sve je bilo gotovo u 58. minutu, a posao je završio Perišić. Njegov solo prodor po levoj strani i precizan udarac u suprotni donji ugao bili su znak za Brižovo povlačenje „ručne“, jer je belgijski tim od tog trenutka malo više posvetio pažnje odbrani. Pa, opet, gosti nisu nijednom više pripretili, za razliku od rezultatski zadovoljnog domaćina, koji je napravio još nekoliko odličnih šansi. Na sreću već poniženog Partizana, iste nisu pretvorene u još bolniji debakl.

Posle trećeg poraza u grupi, za naš tim drugi susret sa istim rivalom, 5. novembra u Beogradu, predstavlja puku formalnost. U međuvremenu, „parni valjak“ mora se okrenuti onome od čega „živi“ – osvajanju superligaških bodova, koje je ove sezone inače redovno gubio posle neuspeha u Evropi.

Goran Stevanović, trener Partizana: Znali smo s kako jakim protivnikom imamo posla, ali smo ipak došli da se nadigravamo i pokušali to da uradimo. Nažalost, nije nam to pošlo za rukom, čak smo ponovo pravili greške i primali golove kakvi su nedopustivi u Evropi. Pokušali smo da nešto više napravimo uvođenjem Klea, ali ni to nam nije pomoglo da iskoristimo neku od naših šansi.

„Hiljadarka“ za upad na teren

Kao u svim ozbiljnim i uređenim evropskim državama ni u Belgiji navijačima se „ne isplati“ ući na teren. Za one zaboravne na svakoj tribini Janbrajdel stadiona stoje upozorenja da takav eksces košta „najmanje hiljadu evra i dve godine zabrane posete utakmicama“.

Navijač Moreira

Jedan Moreira na igralištu, drugi na tribinama. Partizanovog organizatora igre Almamija da Silvu iz publike je bodrio njegov sin Dijego, koji sa majkom živi u Belgiji, gde je Portugalac pet godina nosio dres Standarda iz Liježa. Uz crno-bele bio je njihov bivši fudbaler Đorđe Svetličić, koji je po završetku karijere ostao da živi u Belgiji.

(Ne)slavni jubileji

Oba kluba sinoć su imala svoje jubileje. Briž je stigao do 100. pobede u Evropi, dok je Partizan nastavio neslavnu tradiciju loših rezultata u ligaškim međunarodnim utakmicama, pošto mu je ovaj bio 10. u nizu.

IVAN TOMIĆ: Pokazali nam kako se igra

– Briž nam je pokazao kako se igra u Evropi i koliko još moramo da radimo ako hoćemo da jednog dana opet prezimimo u nekom međunarodnom takmičenju. I dalje tvrdim da ove sezone nismo pružili svoj maksimum u Evropi, ali činjenica je da nam igra mora biti mnogo brža i jednostavnija od sadašnje – priznaje sportski direktor Partizana Ivan Tomić, koji je pre nekoliko meseci bio uveren da crno-beli mogu čak i u jaču Ligu šampiona.

ALEKSANDAR RADOSAVLJEVIĆ: Sami sebe pobeđujemo

– Mora i nama jednom da krene. To će, međutim, biti nemoguće dok ne prestanemo sami sebe da pobeđujemo. Istina je da je razlika između srpskog i evropskog fudbala velika, ali i da smo nekada sami sebi veći protivnici od naših rivala. Ne smemo i ne želimo ipak dignuti ruke od Evrope. Najlakše bi bilo završiti sa evropskim utakmicama još u avgustu, pa se posle hvaliti uspesima u domaćem prvenstvu – aludira golman crno-belih na činjenicu da je Partizan jedini naš klub koji i na jesen igra u Evropi.

IVAN PERIŠIĆ: Balkanska liga je spas

– Već godinama klubovi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne mogu da naprave nešto više u Evropi. Mislim da je zajedničko takmičenje spas za naš fudbal – strelac Briža zagovara fudbalsko ujedinjenje bivših jugoslovenskih republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari