Pesme o srpskim političarima: Od oštre kritike, do hvalospeva o uspesima (VIDEO) 1Marija MaXima Foto: YT/Njegos Subotic Official/printscreen

Pesama o politici i političkim dešavanjima u Srbiji i svetu nikada nije manjkalo, muzičari su oduvek izražavali bunt posebno kroz pank i rep muziku, a mnoge od tih pesama redovne su na svim protestnim okupljanjima.

Ipak, ne tako veliki broj muzičara i bendova se odlučio da u svojim pesmama peva direktno o određenim političarima, o onome što su radili i što se dešavalo u njihovo vreme, bilo da ih kroz svoje tekstove hvali ili kritikuje.

Jedna od takvih je pesma „Brijuni“ bosanskohercegovačkog benda Dubioza kolektiv, koja je opevala fiktivni sastanak, u vreme izlaska pesme 2013. godine, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednika Hrvatske Iva Josipovića i članova Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koju možete čuti na ovom linku.

Beogradski duo Stuttgart Online se držao stvarnih događaja i napisao pesmu „Dan kad je ubijen Zoran Đinđić“ o atentatu na predsednika Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, u kojoj su pevali o snovima ljudi nakon 5. oktobra 2000. godine i kako su oni nestali u jednom danu.

Reperi su sa druge strane bili direktniji u kritici, pa je tako Fantastična četvorka 2011. godine iznela svoj stav o tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i njegovoj Demokratskoj stranci u pesmi „Rep i grad“, a slično je uradio i Kiddaki 2019. godine, koji se obratio tadašnjoj političkoj garnituri u pesmi „Stanje“.

Kragujevački pankeri Trula koalicija kroz pesmu „Zašto me mrziš“ pevaju o lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i njegovim stavovima tokom ratnih devedesetih, a 30 godina od objavljivanja pesme se i dalje debatuje da li je ona bila satirična ili ne.

O nekadašnjem predsedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću i tadašnjem stanju u državi napisano je mnogo pesama, gde se i bez pominjanja njegovog imena znalo o kome se radi, ali je njegova supruga Mirjana Marković dobila direktan „omaž“ od Mimi Mercedez, a njegov sin Marko Milošević od repera Eldorada.

Da ne mora sve da bude baš direktna kritika, pokazali su beogradski reperi FTP kroz numeru „Milorad Dodik“, pevajući o predsedniku Republike Srpske, ali i nekadašnjem ministaru vojske i policije Srbije Aleksandru Vulinu i kontraverznom biznismenu Sretenu Jociću „Joci Amsterdamu“, koga FTP u pesmi zove „Joca Fejnord Roterdam“.

Narodna pevačica Marija MaXima postala je poznata po čuvenim stihovima „On je Vučić Aleksandar“ o aktuelnom predsedniku Srbije, dok se duo Boemi u svojoj pesmi „Znaš li mala“ zahvaljuje direktoru „Srbijagasa“ Dušanu Bajatoviću što je obezbedio dovoljne količine gasa i svemu što radi kroz to javno preduzeće.

O lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću pevala je Riblja Čorba na albumu „Da tebe nije“ iz 2019. godine, ali i reperi Prti Bee Gee kroz više pesama, kojima je Dačić bio posebno „zanimljiv“ u trenucima kada je bio ministar policije.

Reperi Ajs Nigrutin, Blind Business i Eufrat imaju pesmu „Dinkiću faco“ o nekadašnjem guverneru Narodne banke Srbije i ministru finansija Mlađanu Dinkiću, dok je po sličnom modelu pesmu „Gašiću care“ napravio kruševački reper Trisha, o aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Prethodnih godina sa političkim pesmama bio je aktivan i didžej SevdahBaby, koji je pravio pesme od govora političara, a posebno su poznate „Ja sam kriv“ i „Pasulj (Dva miliona sardina)“ u kojima je iskorišćen govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari