Političari koji su se bavili muzikom: Od panka, preko Električnog orgazma, do Halida Muslimovića (VIDEO) 1Foto: YouTube/dimekraljbeograd/screenshot

Građani Srbije imali su prilike da se tokom nedavno završene predizborne kampanje dobro upoznaju sa govorničkim veštinama političara, ali javnosti nije previše poznato da su neki sadašnji i brojni bivši političari svoje javne nastupe uvežbavali kao muzičari.

Neki od njih su imali svoje bendove, neki su učestvovali na albumima velikih domaćih bendova kao gostujući muzičari, dok su neki samo poznati po tome da vole da zapevaju ili pišu poeziju.

Ministar finansija i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali svirao je gitaru u beogradskom hardkor pank bendu Nismo mi Indijanci (N.M.I!), koji je nastao 1989. godine i nastupao tokom devedesetih.

U tom periodu izdali su nekoliko singlova i demo snimaka na kompilaciji „BG hronika 3“.

Kako se moglo pročitati u jednom od specijalizovanih časopisa (fanzina) „Rebels“ iz tog vremena, samo ime grupe ne skriva rasističke ideje ili prezir ka izvesnoj grupi ljudi, već je nastalo „iz zanimljive školske dogodovštine“.

„Osnovna ideja je spajanje melodičnog grajnd kora sa još nekim muzičkim pravcima u lako prepoznatljivu celinu. Sve je ovo izvedeno otkačenim stilom. Tekstovi pesama su neobavezni i bez težnji ka politici“, navodi se u fanzinu.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović bio je basista novosadskog pank benda Generacija bez budućnosti, sa kojim je snimio nekoliko albuma.

Singlovi „Olovna jutra“ i „Jamajka“ mesecima su tokom devedesetih godina bili na top listama širom tadašnje Jugoslavije, a albumi su bili višestruko nagrađivani.

Stefanović, koji je izjavio da su mu i na političkim mitinzima i na koncertima uzvikivali „Borko basista, vokalni solista“, poslednji put je nastupao sa bendom 2008. godine u Klubu studenata tehnike u Beogradu.

Nekadašnji lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak završio je Srednju muzičku školu u Novom Sadu, a glavni instrument bio mu je flauta, iako je poznat kao multinstrumentalista.

Tokom osamdesetih, Čanak je svirao flautu, klavijature, akustičnu gitaru i pevao u novosadskoj grupi Šta, sa Ivanom Feceom Firčijem.

„Naša grupa nikad nije bila klasična postava. Broj članova je zavisio od instrumenata koje smo koristili u pojedinim periodima rada, tačnije od ideja kojima su instrumenti i zvuk podređivani“, rekao je Čanak 1980. godine za časopis Zum reporter.

Čanak je svirao flautu i sa novosadskom rok grupom Lav Hanters (Love Hunters), a našao se kao gostujući muzičar i na albumu „Zašto da ne“ Električnog orgazma iz 1994. godine.

Iako nikada nije zvanično potvrdio, na internetu se može naći pesma „Radosti iz mladosti“ beogradskog pank benda Prebivalište, u kom je kao pevač potpisan Vladimir Orlić, aktuelni predsednik Skupštine Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke.

Na Jutjub kanalu na kome je okačena pesma benda Prebivalište, nalaze se različiti snimci, ali i snimci Orlića koji recituje poeziju iz svoje knjige „Jabah“.

Luka Maksimović, koji je na predsedničkim izborima 2017. godine bio trećeplasiran i osvojio više od 344.000 glasova (9,42 odsto) pod satiričnim imenom Ljubiša Preletačević Beli, frontmen je repkor benda El Pre3idente.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je jednom prilikom za portal Nova da je pre više od 30 godina odbio ponudu da bude basista Partibrejkersa, a da frontmen tog benda Zoran Kostić Cane smatra da je „napravio veliku grešku“.

Nekadašnji guverner Narodne banke Srbije i ministar finansija Mlađan Dinkić imao je bend Monetarni udar, svirao je gitaru i sa bendom Piloti, Kikija Lesandrića, a pisao je pesme i za brojne druge muzičare iz raznih žanrova.

Član čuvenih Idola Nebojša Krstić bio je savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, a blizak Demokratskoj stranci bio je i jedan od frontmena tog sastava Srđan Šaper.

Krstić je i danas aktivan u politici, gde kao marketinški stručnjak u gostovanjima na televizijama podržava politiku vladajuće Srpske napredne stranke, dok se Šaper povukao iz politike.

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poznat je po tome što voli da zapeva na proslavama pred stranim zvaničnicima, dok lider stranke Dosta je bilo Saša Radulović svira gitaru, a najpoznatije je njegovo izvođenje pesme „Pada Vlada“ u Skupštini.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić pisao je pesme za brojne poznate narodne pevače, među kojima je pesma „Dunjo moja“ Halida Muslimovića, dok je predsednik Vlade Vojvodine i funkcioner Srpske napredne stranke Igor Mirović poznat po pisanju poezije i do sada je objavio više zbirki pesama, za koje je višestruko nagrađivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari