Peti rođendan SOS kutka za devojčice u Vranju: Zaštita od nasilja je najvažnija 1Sa performansa povodom petog rođendana SOS kutka. Foto:OLJP Vranje

Za pet godina postojanja specijalizovanog programa SOS kutak za devojčice, kroz različite aktivnosti učestvovalo je više od hiljadu tinejdžerki sa juga Srbije. Na peti rođendan upozoravaju na sve češće slučajeva nasilja nad osobama ženskog pola.

SOS kutak za devojčice radi u okviru najstarije OCD na jugu centralne Srbije – Odbora za ljudska prava koji postoji 24 godine i u okviru koga postoji i SOS telen za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

Za pet godina kroz različite oblike aktivnosti, a pre svega, nedeljne „Čajanke“ koje organizuje volonterski tim SOS kutka za devojčice, prošlo je više od hiljadu Vranjanki tinejdžerskog uzrasta od 13 do 18 godina.

-Nasilje ne prestaje. Imali smo nedavno silovanje maloletnice u Prištini, a predatori svakodnevno vrebaju i sa društvenih mreža, otuda je naša misija u ovom segmentu naših aktivnosti izuzetno važna, pogotovu kada se zna da je ovo jedini SOS kutak za devojčice ovakve vrste južno od Beograda – navodi za portal Danasa Suzana Antić Ristić, direktorica OCD Odbor za ljudska prava u Vranju.

Za aktivnosti SOS kutka za devojčice, Odbor za ljudska prava iz Vranja je pre tri godine dobio u Londonu Svetsku nagradu kao najbolji program na području Zapadnog Balkana.

Za prijave nasilja postoji besplatan SOS telefon 0800/001 – 017. Sve aktivnosti odvijaju se uz primenu Istambulske konvencije čiji je potpisnik i Srbija.

Ujedinjene nacije su 11. oktobar, kada je obeležen i peti rođendan SOS kutka u Vranju, proglasile za Međunarodni dan devojčica, sa ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje elementarnih ljudskih prava devojčica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari