rio tintofoto BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ izjavila je danas da se ponovo u poslednjih nekoliko dana vrše pritisci na meštane Jadra da prodaju svoja imanja, kao i da im se nudi pomoć u vidu plastične stolarije.

Petkovićeva je, za TV N1, najavila nove proteste aktivista ovog udruženja ukoliko Vlada Srbije ne povuče uredbu o Prostornom planu posebne namene za projekat Jadar.

Generalna direktorka „Rio Sava Exploration“ Vesna Prodanović izjavila je agenciji Beta da ta kompanija planira da zastane s projektom „Jadar“ i da pozove na javni dijalog kako bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Prodanovićeva je kazala da se projekat „Jadar“ planira u predviđenim zakonskim okvirima, ali da se neće preduzimati nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovnike.

„Izjava direktorke Prodanović je vrlo vešta manipulacija koja kaže da se nijedan korak neće preduzimati u budućnosti da se ne bi meštani zabrinuli, a ja ću vam reći da su oni u poslednja četiri dana krenuli da idu po kućama i da nude plastičnu stolariju. Ako se zastaje s projektom, čemu onda ponovo pritisak na meštane da prodaju svoju imovinu“, zapitala je Marijana Petković.

Ona kaže da udruženje „Ne damo Jadar“ zastupa meštane iz 17 sela i da su oni saglasni u stavu da nema razgovora s kompanijom Rio Tinto.

„Nama rudnik ne treba, niti ćemo uopšte s njima ići na razgovor. Nijedan zahtev u smislu javne debate koji joj je nuđen, ona do sada nije prihvatila. Kada god su nas zvali na javne debate, Prodanović je svoje učešće uslovljavala tim da mi ne budemo prisutni. Ona može da priča šta hoće, ali mi o rudniku uopšte ne razmišljamo. Ne zanima nas šta će da nudi vlada, niti Vesna Prodanović. Priča o Rio Tintu je za nas završena“, rekla je Petkovićeva.

Ona je najavila i nove proteste ukoliko se inteziviraju pritisci na stanovnike, i ukoliko Vlada Srbije ne posluša „glas naroda“ i povuče uredbu o Prostornom planu posebne namene za projekat Jadar.

„Kada sledeći put izađemo na ulice, nećemo ponovo ući unutra u kuće dok se ovo ne bude zaustavilo“, poručila je Marijana Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari