Petrović Škero o tragediji u beogradskoj školi: Sistem zakazuje duži vremenski period 1Foto: Medija centar

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero ocenila je u situaciji poputu tragedije u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ svako mora da postupa u skladu sa zakonom, i da, kako je kazala, mora da se prizna da je sistem zakazao.

„Sistem nije zakazao ovog trenutka, već zakazuje duži vremenski period i ovo što se desilo je moglo da bude predvidiva posledica“, rekla je  ona za televiziju Insajder.

Kazala je i da je „sistem počeo da zakazuje onda kad su počela da se dešavaju sve češća samoubistva zbog vršnjačkog nasilja“.

Škero, koja je bila i članica Saveta za štampu, je kazala da su na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji najviših državnih zvaničnika „iznete nedopustive informacije“.

„Doživeli smo da gledamo načelnika policije koji je izneo niz argumenata koji se vezani za fazu nekog postupka, dajući ime maloletnika, objašnjavajući šta je urađeno“, rekla je

Prema njenim rečima, pokazano je i nešto što je dečak napisao, roditelji su videli imena dece koja je planirao da ubije, deca su to videla…

„Od kakvog nam je značaja da znamo platu roditelja tog dečaka? To je neprofesionalno“, rekla je ona.

Smatra i da „ministar (prosvete) treba da razmisli da li će dati ostavku“ i da se, kako je navela,“zapita da li je uradio sve da se ovako nešto ne desi ponovo“.

„A ministar kaže da u sistemu nema greške. A ko ima grešku? Ima grešku Zapad, internet, preko koga đaci silom prilika imaju nastavu tri godine, i imaju igrice“, kazala je ona.

Zapitalala je i „da li ima grešku školski sistem i psiholog koji ni ne vidi decu“, te „da li ima neke odgovornosti i onih koji su omogućili da deca zbog vršnjačkog nasilja izvrše samoubistva?“

„To je već masovno. Da li postoji greška u radu institucija – naravno da postoji i to moramo da priznamo“, rekla je Škero.

Dodala je i da postoje propusti i sa strane roditelja koji nisu primetili da se nešto dešava sa njihovim detetom.

Istakla je i da je izveštavanje medija o tragediji bilo neprofesionalno i da su prekršene brojne odredbe Kodeksa novinara Srbije.

„Mediji su juče prikazali snimak hapšenja oca, otkrili zgradu u kojoj žive, dali ime i prezime dečaka sa slikom…Nisu razmišljali o tome da postoje roditelji koji ne znaju da li im je dete mrtvo ili ranjeno, a oni objavljuju inicijale dece“.

Prema njenim rečima, nije se poštovala privatnost ni prezumpcija nevinosti.

Škero je istakla i da nije bilo opravdano uzimati izjave učenika, te navela da „nema javnost interesa u uzimanju izjave deteta“.

„Ono je u stanju šoka, time se kradu emocije deteta, to je ulazak u njihovu privatnost, da bi se napravila priča sa nekim strašnim naslovom“, rekla je Škero.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u sredu ujutru u oružanom napadu jednog učenika u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač je uhapšen.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari