Da li učeniku koji je osumnjičen da je izazvao tragediju u OŠ "Vladislav Ribnikar" može da bude izrečena vaspitna ili kaznena mera? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Trinestogodišnji K.K. koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio devetoro i ranio sedmoro osoba ne može da odgovara po Krivičnom zakoniku. Međutim, imajući u vidu da je u pitanju dete koje nije napunilo četrnaest godina, na njega nisu primenjive ni odredbe Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

– Po zakonskoj definiciji u pitanju je dete i prema njemu ne može biti sprovedena nijedna prinudna mera, kaže za Danas Nina Nicović, advokatica sertifikovana za rad sa maloletnim licima.

Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela kao maloletnika definiše lice koje je u vreme izvršenja krivičnog dela navršilo 14, a nije navršilo 18 godina.

Uhapšeni učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” ne potpada pod ovu kategoriju, i samim tim nijedna od odrebi ovog zakona na njega nije primenjiva. To znači da njemu nijedna od mera koju predviđa zakon, od vaspitnih naloga do krivičnih sankcija, ne može biti izrečena.

Kako je preneo RTS pozivajući se na Tanjug, osumnjičeni dečak se trenutno nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Kako je Tanjugu rekla Irena Borović, advokatica uhapšenog dečaka, sa njim je razgovor obavio konzilijum lekara, a dalji pregledi nastaviće se narednih dana.

Kako navodi Nicović, dete isključivo uz saglasnost roditelja može da bude smešteno u psihijatrijsku ustanovu, a dužina boravka zavisi isključivo od daljeg toka lečenja i procene lekara koliko je pacijent opasan po sebe i okolinu.

– Ovakva situacija je bez presedana i utisak je da ni ne postoje ustanovljene procedure za ovakve slučajeve. Ono što je ključno u ovom trenutku je da se detaljno ispitaju svi faktori koji su do ove tragedije dovele. Bez detaljne analize, bojim se da ovakve stvari mogu da se ponavljaju, kaže Nicović.

Pored osumnjičenog dečaka, koji se nalazi na ispitivanju u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu, i njegov otac je uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati. Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, on se sumnjiči da je počinio Teško delo protiv opšte sigurnosti.

Kako su naveli zvaničnici, napadi su izvršeni pištoljima koji su bili u vlasništvu dečakovog oca i za koje je imao legalne dozvole. Ono što se ispituje jeste da li ih je držao u skladu sa zakonskim propisima.

Za delo za koje se sumnjiči propisana je zatvorska kazna u rasponu od dve do 12 godina zatvora.

Podsetimo, u pucnjavi u vračarskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” osam učenika i jedan radnik obezbeđenja su ubijeni. Pored toga, ranjeno je još sedam osoba.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari