"Slušajte šta đaci imaju da kažu": Ministarstvo prosvete uputilo preporuke školama povodom tragedije u „Ribnikaru“ 1Foto: Danas/V. A.

Povodom tragičnog događaja u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar Ministarstvo prosvete je uputilo školama preporuke o postupanju u kriznim intervencijama i na koji način da razgovaraju sa đacima.

U dopisu direktorima osnovnih i srednjih škola u koji je Danas imao uvid, Ministarstvo je poručilo da je u važno da se u školama obezbedi zajedništvo i usaglašeno delovanje, kako bi se sprečila traumatizacija dece koja su upoznata sa ovom tragičnom situacijom.

„Važno je da kao rukovodilac ustanove, zajedno sa nastavnicima i stručnim saradnicima, razgovarate sa učenicima. Ovo je jedan od dramatičnih događaja čije prevazilaženje zahteva naše dodatne kompetencije i snage kako bi se pomoglo kolegama, bližnjima i deci/mladima da se suoče sa gubicima i da prebrode teške događaje, iako u isto vreme osećate da je i vama lično potrebna podrška i pomoć“, navodi se u dopisu direktorima.

Dodaje se da će, bez obzira na to što mnogi učenici nisu bili uključeni u sam događaj i nisu bili u neposrednoj blizini, već su imali saznanja o time, verovatno pokazati neke reakcije na traumatski događaj što zahteva podršku škole.

„Da li će neki krizni događaj izazvati stres zavisi od ličnog doživljaja koliko takva promena ugrožava naše fizičko i mentalno zdravlje, ali sada imamo suočavanje sa situacijom koja zbog bliskosti uloga u kojima se nalaze svi učenici predstavlja univerzalni stres. ako su u ovakvim situacijama ponašanja različita, sigurno je da je svima teško i da je mnogima potrebna pomoć i podrška“, navodi se u dopisu.

Ministarstvo je školama sugerisalo da preduzmu sledeće korake:

*Pričajte sa učenicima o tome što se dogodilo i pažljivo slušajte šta žele da kažu;

*Podstaknite učenike da napišu kako se osećaju, napišu pismo prijatelju, unesu u lični dnevnik svoja osećanja, nacrtaju osećanja i slično;

*Podstaknite ih da nastave sa svojim dnevnim rutinama i obavezama, ono što inače rade svakog dana;

*Obratite pažnju ukoliko se neki učenik/ca usamljuje, menja ponašanje, postaje tužan/a, izuzetno burno reaguje, ukažite stručnim saradnicima i roditeljima učenika na promene ponašanja dece, jer, iako su to očekivane, uobičajene reakcije na tragičnu situaciju i, premda bolne, one su deo prirodnog procesa suočavanja sa traumom, deo su prorađivanja iskustva i oporavka.

Školama je preporučeno i da se za više informacija obrate SOS telefonu Ministarstva prosvete 0800 200 201 (od 8 do 15.30 časova) ili na imejl [email protected]

Otvorene su i dve linije za podršku Instituta za mentalno zdravlje 063/8681757 i 063/8682217, a od sutra, 5. maja, će onlajn podršku pružati i Društvo psihologa (https://www.dps.org.rs/)

Onlajn podrška koju pruža NADEL, broj 116111 biće dostupna od 18 do 22 časa, a za pomoć se učenici i zaposleni u školama mogu obratiti i Klinici za psihijatriju KCS na telefone 066/8300854, 011/3662124, 063/310723

Ministarstvo je škole uputilo i da koriste priručnik „Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama“ koji sadrži precizna uputstva (https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/02/C5Psiholoske-krizne-intervencije-u-obrazovno-vaspitim-ustanovama.pdf)

„Takođe, pozivamo Vas da uputite zaposlene na video obuku za primenu Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje koju je pohađalo do sada 18.424 polaznika. Ministarstvo prosvete nastavlja sa obukom stručnih saradnika za primenu programa „Jake porodice“, kao i obukom „Jačanje kapaciteta za pružanje podrške mentalnom zdravlju mladih“ u okviru projekta koju realizujemo sa UNICEF- om i Ministarstvom zdravlja, a koji će nam biti partneri i u nastavku naše podrške zaposlenima, roditeljima i deci kroz organizaciju mreže psihološke podrške“, istakli su u dopisu školama.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari