Petrović (SSP): Lokalne samouprave će biti pred kolapsom ukoliko se usvoji predloženi budžet 1Ministarstvo finansija: Foto A. Roknić /Danas

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Goran Petrović izjavio je danas da će lokalne samouprave biti pred kolapsom ukoliko se usvoji predloženi budžet za 2024. godinu.

Petrović je u otvorenom pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić naveo da je predlogom budžeta za 2024. godinu predviđen isti obim sredstava koje repubika prenosi lokalnim samoupravama kao i prethodnih godina, odnosno da se ti iznosi nisu menjali još od 2014. godine „iako je porast opšteg nivoa cena u Srbiji danas najveći u Evropi“.

„Ukoliko se predloženi budžet usvoji, lokalne samouprave će biti pred kolapsom jer zbog nedostatka privrednih aktivnosti zavise upravo od ovih sredstava. Ovo se posebno odnosi na lokalne samouprave koje ulaze u red nedovoljno razvijenih, od kojih se većina nalazi na području jugoistočne Srbije“, ocenio je Petrović.

U pismu je dodao da Brnabić ukoliko u novom budžetu ne poveća iznos davanja lokalnim samoupravama, onda treba i da objasni građanima jugositočne Srbije zašto ne želi da ulaže u njihove egzistencijalne potrebe, i u sve ono što bi im olakšalo život i omogućilo da ostanu da žive na tom području.

Upitao je premijerku da li zaista misli da će izgradnjom stadiona u Zaječaru, Leskovcu, Kuršumliji i Vranju razvijati jugoistočnu Srbiju koja je „samo u poslednjih 10 godina vaše vlasti izgubila gotovo 180.000 stanovnika, pa se opravdano postavlja pitanje ko će se u budućnosti ako se ovako nastavi baviti sportom, a ko gledati utakmice.“

„Znam da bi mi sada na sve ovo rekli da Vi zapravo ništa i ne odlučujete, pa zato onda zamolite vašeg šefa Vučića da Vam odobri povećanje transfernih sredstava lokalnim samoupravama, jer pre ulaganja u stadione treba da uložite u njihov razvoj, u nova radna mesta, u izgradnju škola i vrtića, bolnica i domova zdravlja, u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture. U protivnom ljudi će nastaviti da odlaze bez nade da se ikada više ovde vrate“, upozorio je Petrović u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari