Pink za Đilasa priziva sudbinu Olivera Ivanovića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na televiziji Pink se već nekoliko dana emituje spot o Dragana Đilasu koji neodoljivo podseća na onaj o Oliveru Ivanoviću, koji je emitovan na ružičastoj televiziji neposredno pred njegovo ubistvo.

U video uratku, koji je na svom Tviter nalogu podelila i premijerka Ana Brnabić, lider SSP se prikazuje kao bahati lopov, što je već godinama mantra aktuelne vlasti, iako ne preduzimaju ništa da tog „bahatog lopova“ izvedu pred lice pravde.

Aleksandar Ivanović, bratanac Olivera Ivanovića, ocenjuje za Danas da je iluzorno očekivati da REM ili bilo koja druga institucija reaguje, „jer mi živimo u otetoj, privatizovanoj državi u kojoj ne važe zakoni i pravila za sve podjednako“.

– Sve poluge države se koriste kako bi se zaštitili interesi vladajuće klike. Zato je vreme da opozicija prestane da se iščuđava i osuđuje, jer iskustvo unazad 10 godina nam govori da to ne daje nikakve rezultate, naprotiv. Situacija je sve gora i gora, i tek će biti. Jedini način da se tome stane na put je dogovor svih opozicionih aktera i jasan plan kako da se smeni ovaj nakaradni režim – ističe Ivanović.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić poručuje za Danas da ako imamo bilo kakve dokaze o umešanosti Pinka u ubistvo Olivera Ivanovića, da ih dostavimo nadležnim organima.

– Dokaze o sličnostima između Dragana Đilasa i Olivera Ivanovića dostavite Dejvidu Koperfildu, uvrstiće ih, sasvim sigurno, u svoj program. Sve ostalo je na stručnim službama REM-a, koje će svoj izveštaj o tome da li je na nekoj televiziji kršen zakon dostaviti Savetu REM-a, koji će, na osnovu tog izveštaja, izglasati odgovarajuće odluke – poručila je Zekić.

Ona je dodala da se te odluke, inače, odnose na sve, osim na one televizije koje nisu pod ingerencijom REM-a, „i na kojima kampanje protiv političkih protivnika istog tog Dragana Đilasa, sve uz targetiranje i dehumanizaciju, mogu neometano da se vode“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, podelivši video zapis koji se vrti na Pinku, napisala sledeće:

„Kada Đilas obećava pravdu i obračun sa ljudima koji su maltretirali i pljačkali svoje sugrađane – čovek koji je pretio policajcima, najgnusnije vređao studente, postao multimilioner isključivo zloupotrebom funkcije – e, to je uvreda za svakog razumnog i poštenog čoveka u ovoj zemlji.“, navela je Brnabić.

Novinar Vukašin Obradović kaže za Danas da je kampanja protiv Dragan Đilasa samo deo projekta vlasti koji svakodnevno radi na otvorenoj dehumanizaciji lidera opozicije, neistomišljenika, novinara.

– To praktično znači da Đilas postaje legitimna meta za sve one koji su spremni, ne samo da poveruju u propagandističku kampanju usmerenu protiv lidera SSP, već mogu i pronalaze baš u njemu glavnog krivca za svoje nezdovoljstvo, siromaštvo ili jednostavno lične frustracije – ističe Obradović.

Prema njegovim rečima, još je opasniji drugi deo poruke koji šalje, u konkretnom slučaju, premijerka Ana Brnabić i to je osnovni cilj dehumanizacije.

– Kada kampanja postane deo politike vlasti ili je oni, kao u ovom slučaju, predvode i sprovode, onda se to razume kao prećutna dozvola države da svako od nas preuzme pravdu u svoje ruke. To je upravo tako shvatio i onaj čovek koji se pre izvesnog vremena javio policiji i rekao „ubiću Đilasa ako vi to ne završite“. Ne bih nikako da zloslutim ali, ako za trenutak odbacimo sumnje da se radi o državnom zločinu, vrlo je verovatno da su i ubice Olivera Ivanovića slično razmišljali i znamo šta se desilo – ukazuje naš sagovornik.

Obradović dodaje da je Đilas, sa druge strane, u gotovo bezizlaznoj situaciji.

– On, objektivno, ne može da očekuje da će ga država zaštititi jer oni koji vas targetiraju ne mogu u isto vreme i da se brinu o vašoj bezbednosti. Ako bi, sa druge strane, angažovao privatno obezbeđenje, vlast, tabloidi i pinkoidi bi to jedva dočekali za novi talas napada uz, pretpostavljam, manipulativne poruke u stilu „od koga „gorile“ štite Đilasa“. Najgore u celoj ovoj situaciji je utisak da je vlast ukalkulisala u svoju propagandnu kampanju sve ovo, čak i mogućnost da se Đilasu desi nešto slično kao Ivanoviću. To jeste ozbiljan razlog za razmišljanje i strah za Dragana Đilasa ali i sve one koji se nalaze na meti režima – ističe Obradović.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić ocenjuje za Danas da mnogo toga ukazuje da će predizborna kampanja, koja je praktično već počela, biti prljavija od svih prethodnih kampanja, u kojoj će, dodaje, očigledno biti mnogo više ličnih obračuna, optuživanja, vređanja, klevetanja, nego sučeljavanja političkih programa.

– Izvesno je da će u tim obračunima u značajnoj meri biti korišćene i društvene mreže na način koji, po pravilu, isključuje svaku odgovornost za izgovorenu reč, što dodatno otežava situaciju. Smatram da UNS u ovako komplikovanoj situaciji može samo da apeluje na kolege novinare i urednike medija da poštuju profesionalne standarde, da se odupiru pritiscima, da vode računa o poštovanju Zakona o javnom informisanju i Kodeksu novinara. Istovremeno, apelujemo i na regulatorna tela da se strogo pridržavaju z.akona i novinarskog kodeksa i da preduzimaju mere iz svoje nadležnosti – upozorava Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari