Na predstojeće lokalne izbore u Pirotu, ako je suditi prema saopštenjima stranačkih centrala, na izbore će, bar zasad samostalno izaći SRS, DS i Nova Srbija. Gotovo nijedna stranka se ne oglašava s kojim adutima ide pred birače i šta će im ponuditi u kampanji.
Trenutno je jedina izvesna koalicija između Koalicije za Pirot i G17 plus.

Na predstojeće lokalne izbore u Pirotu, ako je suditi prema saopštenjima stranačkih centrala, na izbore će, bar zasad samostalno izaći SRS, DS i Nova Srbija. Gotovo nijedna stranka se ne oglašava s kojim adutima ide pred birače i šta će im ponuditi u kampanji.
Trenutno je jedina izvesna koalicija između Koalicije za Pirot i G17 plus. Sporazum su nedavno u ime Koalicije za Pirot i G17 plus potpisali predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i lider G17 plus Mlađan Dinkić. Po tom sporazumu od broja osvojenih mandata, Koaliciji će pripasti 65 a G17 plus 35 posto odborničkih mandata.
Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da je sporazum dobitak i šansa da Pirot krene u još veći razvoj i napredak.

Napustio G17 plus

Radisav Pejčić je posle koalicionog sporazuma podneo ostavku na mesto predsednika Opštinskog odbora i potpisao ispisnicu iz stranke, nezadovoljan što je lider G17 plus Mlađan Dinkić potpisao sporazum o zajedničkom nastupu na narednim lokalnim izborima sa Koalicijom za Pirot a da o tome uopšte nije pitan on niti opštinski odbor.

– Nismo učestvovali u donošenju odluke o ovoj koaliciji, već smo samo o tome obavešteni. Niko iz vrha stranke mene ni Odbor o tome nije pitao. Pozvali smo se na Statut stranke da odluke o lokalnim koalicijama donose opštinski odbori a to aminuje vrh stranke, što ovde nije bio slučaj. U protekle četiri godine mi smo bili sve vreme opozicija u SO. I ako ima odbora koji se nije približio Koaliciji za Pirot, to je OO G17 plus zbog suprotnih stavova u mnogim pitanjima sa njima. Moja ostavka je protest na postupak za donošenje ovakvih odluka unutar stranke. Ovo je lokalna politika i naš odbor o tome uopšte nije pitan i ne znamo šta je dogovoreno – kaže Pejčić.

Posle ovog koalicionog sporazuma stranku je napustio predsednik OO G17 plus Radosav Pejčić a za novog predsednika Odbora izabrana je Dragana Petrović, vlasnik konsultantske firme Pekon.

Rezultati

Pirot je u protekle 4,5 godina koliko je Koalicija za Pirot na vlasti postigao pozitivne rezultate, a Vladan Vasić je jedan od šest najboljih gradonačelnika u Srbiji. Posle uvida u sve te rezultate, G 17 plus je u Koaliciji za Pirot pronašla partnera. Verujem da ćemo zajedno i na narednim lokalnim izborima postići još bolje rezultate, a Vasić i Koalicija će zajedno sa nama biti na listi G 17 plus narednim parlamentarnim izborima – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma Koalicije za Pirot i G17 plus Mlađan Dinkić.

– U sklopu priprema za zajednički nastup na lokalnim izborima, OO intenzivno radi na pripremama predloga dela odborničke liste koja će biti deo zajedničke liste sa Koalicijom za Pirot. Formirali smo i Izborni štab – kaže Petrović.
Predsednik OO SRS Igor Veljković kaže da ova stranka na izbore uvek izlazi sama. – Tako će biti i sada. Mi nikad ne pravimo nikakve predizborne koalicije a posle izbora, kad vidimo kako je ko prošao, pravimo eventualne koalicije sa svim korektnim i poštenim ljudima. Za predstojeće lokalne izbore se uveliko spremamo – kaže Veljković.
Predsednik OO SPO u Pirotu Boban Tolić kaže za Danas da ova stranka razgovara sa mnogim strankama demokratske opcije oko narednih lokalnih izbora.
– Još ne znamo da li ćemo na lokalne izbore ići sami ili s nekom od stranaka demokratske provenijencije – kaže Tolić.
Predsednik Izvršnog odbora OO DS u Pirotu Sreten Savov kaže za Danas da je OO zauzeo stav da na predstojeće lokalne izbore DS izlazi samostalno, a lista će nositi naziv Demokratska stranka – Boris Tadić.
– To, međutim, ne isključuje moguću saradnju sa drugim strankama (osim SRS i SPS) i pre i posle izbora, kada će, ako se to pokaže politički opravdanim, mogu zaključivat i posleizborne koalicije. Eventualne izmene u strategiji za lokalne izbore, OO DS izvršiće posle sednice Predsedništva centrale DS – kaže Savov.
Sekretar opštinskog odbora SPS u Pirotu i predsednik Izbornog štaba Vidojko Panajotović kaže za Danas da će socijalisti na predstojeće izbore u Pirotu ići zajedno sa UPS. – Lista odbornika je već gotova i očekujemo odlične rezultate u Pirotu. Očekujemo da nam se priključi i SNS – rekao je Panajotović.
Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari