Pirs Brosnan: Gutač vatre 1Foto: www.pbfiles.net/

Irski glumac Pirs Brosnan dobitnik je počasne nagrade Evropske filmske akademije za evropski doprinos svetskoj kinematografiji.

Ovo priznanje mu je, prema saopštenju članova EFA, pripalo zbog njegove impresivne posvećenosti sedmoj umetnosti kroz bogatu i raznovrsnu karijeru ispred i iza kamera (kao glumac i producent).

„Akcija, komedija i romantični filmovi – Pirs Brosnan nam je pružio sve. Iznova i iznova nas je ljutio, doticao i inspirisao, pevajući pesme grupe ABBA (‘Mama Mia!’), kao gnevni biznismen i udovac (‘Sve što vam treba je ljubav’) ili bivši tajni agent (‘Novembarski čovek’)“, navodi se između ostalog u saopštenju Akademije.

Brosnanu, koji je najpoznatiji po filmovima iz serijala o Džejmsu Bondu, ali i po ulagama u ostvarenjima „Afera Tomasa Krauna“, „Danteov vrh“, „Robinzon Kruso“, nagrada će biti uručena 10. decembra u Varšavi na dodeli evropskih oskara.

Rođen je 16. maja 1953. godine u Irskoj. Njegov otac napustio je porodicu pre nego što je slavni glumac napunio godinu dana, pa je Brosnan sve do jedanaeste godine, kada se sa majkom seli u London, živeo sa babom i dedom. Napustio je školu sa 15 godina i postao član Londonskog dramskog centra. Nakon što je igrao u nekoliko pozorišnih predstava, postao je zvezda TV serija.

Prva ponuda da igra tajnog agenta 007 usledila je već 1986. kada je Rodžer Mur napustio franšizu. Ipak, zbog obaveza prema seriji „Remington Steels“, morao je da odustane, pa je Timoti Dalton postao novi Bond. Nekoliko godina kasnije, nakon Daltonovog neuspeha, Brosnan ponovo dobija poziv da se pojavi u ulozi tajnog agenta. Bonda je glumio od 1995. do 2002. u filmovima „Zlatno oko“, „Sutra ne umire nikad“, „Svet nije dovoljan“ i „Umri drugi dan“. Inače, Brosnan tvrdi da je prvi film koji je video u svom detinjstvu bio „Goldfinger“ i da je zbog ovog ostvarenja poželeo da glumi.

Pre dvadeset godina osnovao je producentsku kuću Irish Dream Time, a poznat je i kao borac za zaštitu životne sredine.

Njegova prva supruga, glumica Kasandra Haris, sa kojom je bio u braku 11 godina, umrla je od raka. Oženjen je TV voditeljkom Keli Smit. Ima tri sina a usvojio je i dvoje Kasandrine dece. Kraljica Elizabeta II odlikovala ga je Medaljom britanskog carstva. Od 2004. državljanin je SAD i trenutno živi u Malibuu u Kaliforniji.

Voli da peca i pati od klaustrofobije. Kao dečak jedno vreme je nastupao kao gutač vatre, a klipovi u kojima demonstrira svoju veštinu mogu se naći na YouTub-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari