Pištaljka: Nijedna državna institucija ne garantuje za tačnost podataka uprkos tome što postoje čak dva državna registra 1Foto: www.apr.gov.rs

Nijedna državna institucija ne garantuje za tačnost podataka o firmama koje posluju u zemlji uprkos tome što postoje čak dva državna registra koja beleže podatke o vlasnicima i specijalizovanoj Agenciji za privredne registre (APR) sa godišnjim budžetom od više od milijardu dinara i preko 400 zaposlenih, pokazuje istraživanje Pištaljke.

O kvalitetu podataka koji se objavljuju u javnim registrima APR možda najbolje govori to da je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma „izričito propisao“, kako su za Pištaljku naveli iz Narodne banke Srbije, da se prilikom utvrđivanja identiteta vlasnika firme ne sme pouzdati u registre.

Zakonima o registraciji firmi, o Agenciji za privredne registre i Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika koji su svi doneti po hitnom postupku i bez javnih rasprava, i to da bi se domaća regulativa uskladila sa evropskom, državne institucije lišene su obaveze da proveravaju podatke, a odgovornost za njihovu tačnost prilikom registracije prebačena je na same firme.

Time je omogućeno da se u Srbiji nesmetano registruju i posluju firme sa prikrivenim vlasništvom za koje u javnim registrima nema podataka o pravim vlasnicima, već se vlasništvo sakriva uz pomoć naziva drugih firmi koje se navode kao vlasnici.

Trag o osobi koja je zaista vlasnik potpuno se gubi se kada je reč o firmama u vlasništvu inostranih firmi. Takođe, ovim zakonskim rešenjima nije sprečeno da jedna osoba registruje na stotine firmi koje „posluju“ bez zaposlenih i profita, pa čak i da firma bude sama sebi vlasnik.

Iz Agencije za privredne registre za Pištaljku su objasnili da je zakonom propisano da se osnivanje firmi radi „bez ispitivanja tačnosti činjenica iz prijave, verodostojnosti priloženih dokumenata i pravilnosti i zakonitosti postupaka u kome su dokumenti doneti“.

Zakon je donet još pre 20 godina da bi se ubrzao proces registracije firmi koje je do tada obavljao trgovinski sud i za koji je bio potreban 71 dan, kako se navodi u izveštajima o poslovanju APR. Sada je u APR firmu moguće osnovati i za pet dana. navodi Pištaljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari