Japanski premijer Hošihiko Noda stigao je juče u posetu u Peking gde je glavna tema razgovora sa kineskim zvaničnicima Severna Koreja i unapređenje stabilnosti u ovoj zatvorenoj zemlji posle smrti njenog vođe Kim Džong Ila.

Kako navodi agencija AP prva poseta japanskog premijera Kini bila bi obično usredsređena na bilateralna pitanja kao što su sporovi oko ostrva čiju teritoriju prisvajaju obe zemlje, ali smrt Kim Džong Ila pre nedelju dana i objava da je njegov sin Kom Džong Un „vrhovni komandant“, uticali su na dnevni red.

Noda je preuzeo dužnost japanskog premijera u septembru. On je prvi strani vođa koji se sastao sa kineskim zvaničnicima od Kimove smrti i očekuje se da će istaći potrebu da se pokrenu zaustavljeni šestostrani razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu. „Želeo bih da razmenim mišljenja i informacije do detalja da bi se izbegle štetne posledice na mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu“, rekao je Noda novinarima u Tokiju pred odlazak na put.

Pregovori u kojima učestvuju pored Kine i Japana, Severna i Južna Koreja, Sjedinjene Države i Rusija imaju za cilj nuklearno razoružanje Severne Koreje. Pjongjang je napustio pregovore 2009, i tada izvršio drugu nuklearnu probu, ali je sada u Pjongjangu izražena želja za nastavak tih pregovora.

Pjongjang je prošle godine optužen takođe da je kriv za dva vojna napada na Južnu Koreju koji su pojačali tenzije na Korejskom poluostrvu. Japan nema diplomatske odnose sa Severnom Korejom, a Kina daje najveću podršku toj osiromašenoj zemlji koju snabdeva u hrani i velikim delom energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari