Planirana sredstva za sufinansiranje mera energetske sanacije kuća u Valjevu već potrošena: Lokalni odgovor 1Foto: Đorđe Đoković

 

Povodom obaveštenja o obustavljanju postupka prijave za sufinansiranje mera energetske sanacije kuća, koje je u utorak objavljeno na zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva, udruženje Lokalni odgovor poziva gradonačelnika Lazara Gojkovića i članove Gradskog veća da osiguraju zakonito postupanje lokalne samouprave te da omoguće svim građanima Valjeva koji su zainteresovani da učestvuju u ovom programu, piše Portal Kolubarske.rs.

„Javni poziv za prijavu građana za podršku u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata objavljen je 5. oktobra 2023, godine, a nakon samo pet dana javnosti se obratio predsedavajući Komisije za dodelu subvencija sa saopštenjem da se neće prihvatati prijave građana jer su planirana sredstva već potrošena. Podsećamo da se ovaj program sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Svetske banke, te da su pravila dodele subvencija građanima uređena Pravilnikom koji je usvojilo Gradsko veće”, navodi u saopštenju za javnost Lokalni odgovor i dodaje:

– Pravilnik i Odluka o javnom pozivu predviđaju složen postupak za dodelu subvencija koji podrazumeva utvrđivanje činjenica da li svaki građanin kojij je podneo prijavu ispunjava uslove, kao i donošenje rešenja kojim se odobrava sufinansiranje. Takođe, Pravilnik predviđa i uslove koje moraju biti ispunjeni da bi subvencije iz ovog programa bile odobrene, između ostalog da je podnosilac prijave vlasnik legalnog objekta, te da u njemu stanuje, kao i da podnese predmer i predračun radova. Za svaku pohvalu je to što se javnom pozivu odazvalo, kako je predsednik Komisije saopštio, preko 240 građana, ali obustavljanjem poziva i prijema prijava nakon pet dana od objave konkursa je uskraćena mogućnost najvećem broj potencijalnih korisnika da učestvuju u ovom programu.

Dodatno, postupanje predsednika Komisije izaziva sumnju u transparentnost celog procesa, budući da se javno tvrdi da su sva opredeljena sredstva već potrošena, a da pre toga nije sproveden postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u podnetim prijavama i donošenje rešenja, prenose Kolubarske njihovo saopštenje.

Planirana sredstva za sufinansiranje mera energetske sanacije kuća u Valjevu već potrošena: Lokalni odgovor 2Udruženje građana Lokalni odgovor poziva nadležne organe i službenike grada Valjeva da se isključivo pridržavaju zakona u svom delovanju, te da produže rok za prijavu građana za program sufinansiranja mera energetske efikasnosti, i na taj način omoguće svima koji su zainteresovani da učestvuju u programu, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari