Najbolji makedonski plejmejker svih vremena, član čuvene generacije Jugoplastike, odnosno POP 84, sa kojim je čak dva puta bio šampion Evrope, ljubiteljima košarke ostao je u pamćenju po sjajnom pregledu igre i izvanrednom šutu. Bogatu karijeru završio je tek prošle takmičarske godine u 42. godini, a za više od dvadeset sezona profesionalne karijere osvojio je sijaset trofeja u dresovima Rabotničkog, Jugoplastike, odnosno POP 84, Efesa, Benetona, Milana, Sijene, Ulkera i MZT Skopja.

Prve penzionerske dane Petar Naumovski provodi gledajući dobru košarku širom Starog kontinenta. U razgovoru za Danas, uprkos nataloženom iskustvu, nije mogao da odoli utisku atmosfere u Pioniru, koja od domaćeg terena pravi tvrđavu sa koje retko koji tim može da zameni crno-belu zastavu koja se jasno vidi sa svih krajeva Starog kontinenta.

– Ambijent je zaista impresivan. Podršku koju imaju crno-beli jedinstvena je i sigurno puno znači košarkašima Partizana. Svakom sportisti prija kada nastupa pred ovolikim brojem navijača bez obzira da li je domaćin ili gost – započeo je razgovor Naumovski koji je ostavio utisak prirodnog i neposrednog sagovornika.

Da li ste videli nešto u igri Partizana što možda niste očekivali?

– Kada govorimo o timskoj igri, evidentno je da crno-beli imaju puno prostora za napredak. Novi igrači se još uvek nisu uklopili na pravi način, tako da srpski šampion nema jasnu hemiju u igri.

Osim Pekovića postoji li možda neki pojedinac u crno-belom dresu kojeg biste evidentirali u vašem notesu za talente i buduće evropske asove?

– Veoma su mi zanimljivi igrači na spoljnim pozicijama. Rekao bih da Milosavljević, Anđušić i Čakarević imaju potencijala. Dosta hrabro igraju, spremni su da preuzmu odgovornost, a pritom su fine atlete. Možda im nedostaje konstantnost u šutu ili prodoru, ali mislim da će vremenom nadomestiti navedene nedostatke. Što se tiče Pekovića, u pitanju je vrhunski igrač, centar kakvog bi poželeli gotovo svi timovi u Evropi. On pravi razliku na terenu i milina ga je gledati.

Niste pomenuli Raduljicu, Efesovog centra koji je trenutno na pozajmici u Partizanu?

– Iskreno rečeno, nisam video ništa posebno u nastupu Raduljice protiv Efesa. Mislim da on može i mora mnogo bolje da igra. Njegov talenat nije sporan, ali trenutno ne poseduje vrhunski kvalitet kakav je potreban Efesu da bi postigao zacrtane ciljeve.

Pomenuli ste turskog velikana sa kojim ste osvojili brojne trofeje. Kako vam izgleda sadašnji sastav istanbulskog tima?

– U prvi mah sam pomislio da današnji Efes u odnosu na prethodnu sezonu ima slabiji tim po imenima. Čini mi se da sam pogrešio u proceni. Momci igraju lepo za oko, fino su ukomponovani i lepo pokriveni na svim pozicijama. U stanju su da odigraju raznovrsno. U napadu dobro koriste igru dva na dva, dok u odbrani često menjaju strategiju. Dopada mi se i njihov način presinga, trenutno pružaju dopadljive partije.

Turski tim je i ove sezone potrošio ogroman novac u dovođenju pojačanja. Koje bi dostignuće zadovoljilo njihove gazde?

– Svakom igraču Efesa veoma je teško i zahtevno da na meču adekvatno odreaguje na pritisak u rezultatskom smislu. Turska ekipa želi da se domogne nekog značajnog evropskog trofeja, zbog čega i ulažu veliki novac.

Da li to znači da ih ove takmičarske godine može ispuniti jedino plasman na fajnal-for, koji će se održati u Istanbulu?

– Apsolutno, u suprotnom zaista ne znam ko bi platio ceh još jedne neuspešne sezone. Za tursku košarku je dobro što osim Efesa i Fenerbahče konkuriše za završnicu Evrolige, jer na taj način najbolje promovišu domaću košarku.

Ko će Efesu biti najveći konkurenti za prolaz do završnog turnira i eventualnog finala?

– Rano je još o tome govoriti, ali nema sumnje da će Barselona, Real Madrid, Sijena i Panatinaikos ciljati na najviši plasman uz naravno CSKA. U pitanju su timovi sa najbogatijim budžetima i vrhunskim igračima.

Gde je mesto Partizanu u takvoj konkurenciji?

– Realno, Partizanu bi plasman među Top 16 bio prava premija. Konkurencija je strahovita, uprkos činjenici da crno-beli imaju odličan sastav. Rivali u njihovoj grupi oformili su vrlo kvalitetne ekipe od kojih većina njih može konkurisati i za fajnal-for – zaključio je neponovljivi Petar Naumovski.

Mekejleb je čudo od igrača

– Svi smo ostali zatečeni plasmanom Makedonije u polufinale Evropskog prvenstva. Niko se nije nadao da ćemo dogurati do same završnice, a samim tim izboriti mesto na Predolimpijskom turniru. Najveće zasluge pripadaju igračima, naročito Mekejlebu koji je čitavo prvenstvo odigrao na vrhunskom nivou. On je čudo od igrača, a pritom je sjajan čovek. Nadam se da ćemo, nošeni pozitivnim emocijama i podrškom naroda, uspeti da se domognemo Londona, što bi bio pravi poklon za ovu sjajnu generaciju – oduševljeno je konstatovao najbolji makedonski igrač svih vremena.

Lok-aut remeti koncepciju

– Nisam oduševljen činjenicom da su vrhunski igrači iz NBA lige zbog lok-auta došli u evroligaške klubove. Trenutno oni oplemenjuju košarku na Starom kontinentu, ali se postavlja pitanje kako će klubovi funkcionisati, tačnije koliko će se koncepcija igre promeniti kada lok-aut bude ukinut u NBA ligi. Moramo razmišljati nekoliko koraka unapred, a ne samo do prve sledeće utakmice – racionalno rezonuje Naumovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari