Plavanjcu 14 godina zatvora za ubistvo 11 bošnjačkih civila, Narančiću pet zbog saučesništva 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic (Ilustracija)

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu za ubistvo 11 bošnjačkih civila u Bosanskoj Krupi 1992. godine, pa je tako Joji Plavanjcu kaznu sa 15 godina zatvora smanjio na 14, a Zdravku Narančiću sa sedam godina smanjio na pet godina zatvora zbog saučesništva u tom ratnom zločinu.

Ovo je druga presuda Apelacionog suda u ovom predmetu.

Naime, ovaj sud je 2020. ukinuo prvostepenu presudu donetu u septembru te godine i suđenje vratio na početak. I tada je presudom Višeg suda u Beogradu Plavanjac osuđen na 15 godina zatvora, a Narančić na sedam.

Nakon toga, suđenje je počelo ponovo da bi sudsko veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda doneo prvostepenu presudu 14. juna prošle godine, kazna ista – Plavanjac 15, Narandžić sedam godina zatvora.

Inače, po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Narančić je, kao stražar u vojnom zatvoru u Osnovnoj školi „Petar Kočić“, opština Bosanska Krupa, u prvoj polovini avgusta 1992. dozvolio ulazak u zatvor Plavanjcu, pripadniku Vojske Republike Srpske i na taj način mu pomogao da ubije 11 civila bošnjačke nacionalnosti.

Plavanjac je, inače, tražio pritvorenog P. P. koji je prethodno ubio njegovu majku, ali je P. P. već bio odveden u pritvor u Banja Luku.

Plavanjac je sve vreme tvrdio, u čemu ga je podržai i Narančić, da je ubistva izvršio njegov pokojni otac Lazo Plavanjac.

U odluci Apelacionog suda da preinači prvostepenu presudu se, između ostalog, ukazuje na nalaz stalnog sudskog veštaka Branka Mandića o psihičkom stanju Plavanjca.

U nalazu, koji je Mandić dostavio ovom sudu 24. decembra prošle godine, piše da je pre analize deliktne situacije potrebno obratiti pažnju na predeliktni period.

“Naime, nakon životnog perioda, koga karakteriše socijalno uklopljeno i prilagođeno funkcionisanje, u skladu sa miljeom i kulturološkim običajima sredine u kojoj je odrastao, ispitanik biva angažovan u aktivnostima tokom ratnih zbivanja, a ta zbivanja kod svake osobe, generišu stanje emocioanlne napetosti vezane za brigu i strepnju za članove porodice, što mu je svakako snižavalo prag tolerancije i slabilo odbrambene psihološke mehanizme, a ubistvo majke za koju je bio posebno emotivno vezan, svakako svakako je doprinelo da njegov prag tolerancije na frustracije bude dodatno snižen”, navodi se u nalazu sudskog veštaka.

Kako se naglašava, analiza duševnog stanja Plavanjca ukazuje da je da je navedena emocionalna napetost bila prisutna i u vreme izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret.

“Imajući u vidu stanje povišene emocionalne napetosti i stanje alkoholne opijenosti sposobnosti Joje Plavanjca da shvati značaj svog dela, kao i njegove mogućnosti da upravlja svojim postupcima bile su smanjenje do stepena bitnog, ali ne i bitno”, navodi se u nalazu sudskog veštaka.

Podsetimo i na to da je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić koji je bio tužilac u ovom predmetu tražio je od suda da Plavanjca osude na 20 godina zatvora, a Narandžića na osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari