Plazma rekonvalescenata efikasna terapija protiv kovida 1Foto: EPA

Plazma rekonvalescenata smanjuje rizik od razvoj težeg oblika kovida 19, odnosno hospitalizaciju, za 54 odsto, pokazalo je istraživanje Džon Hopkins univerziteta i Džon Hopkins Blumberg škole javnog zdravlja.

Ovi rezultati dolaze par nedelja nakon što je Svetska zdravstvena organizacija iznela stav da ne postoji dovoljno dokaza da je plazma rekovalescenata efikasna terapija.

Plazma rekovalescenata je krvna plazma osobe koja se oporavila od kovida 19 a koja sadrži visok nivo antitela.

U pomenutoj multicentričnoj studiji, koja je obuhvatila 1,181 pacijenta, u priodu od juna 2020. do oktobra 2021. godine, polovina ispitanika koji su lečeni van bolnice primila je plazmu rekovalescenata osmog dana od kada su dobili pozitivan rezultat na PCR testu a polovina je dobila placebo.

Među onima koji su primili pazmu, 17 (2.9 odsto) je završilo u bolnici u periodu od 28 dana od transfuzije. U drugoj grupi koja je dobila placebo u istom vremenskom roku hospitalizovano je 37, odnosno 6.3 odsto pacijenta. Ovo znači da plazma smanjuje rizik od hospitalizacije za 54 odsto i prema mišljenju istraživača govori u prilog upotrebi plazme  kao rane terapije.

-S obzirom na to da kovid 19 pandemija, koja se menja, i često je nepredvidiva, zahteva više različitih opcija za lečenje – pogotovu u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom, gde naprednije terapije, poput vakcina ili monoklonskih antitela, nisu odmah dostupni  – naša studija pokazuje jake dokaze da terapija plazmom rekovalescenata koja je bogata antitelima treba da bude deo protokola za bolesnike koji se leče van bolnice – kazao je David Saliven, jedan od autora studije i profesor mikrobiologije i imunologije na Džon Hopkins Blumberg školi javnog zdravlja.

On je dodao da je ovo jedina terapija antitelima koja može da bude efikasna nezavisno od toga kojim sojem je osoba zaražena.

Plazma rekovalescenata odobrena je za upotrebu u Americi ali samo među hospitalizovanim osobama i imunokompromitovanim pacijentima.

Autori ove studije nadaju se međutim da će FDA odobriti plazmu za upotrebu i među osobama sa blažim oblikom kovida, odnosno među osobama u prvim danima bolesti koji se leče još uvek kod kuće.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je saopštila da plazma rekovalescenata ne bi trebalo da bude korišćena među pacijentima koji nemaju teži oblik bolesti, dok se među pacijentima sa ozbiljnim vidom kovida može koristiti ali u okviru kliničkih studija.

SZO je ovaj stav obrazložila nedostatkom dokaza koji bi potvrdili efikasnost ove terapije.

-Trenutni dokazi pokazuju da plazma ne povećava preživljavanje niti smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, dok nosi značajne troškove – navela je SZO.

U Srbiji plazma rekovalescenata korišćena je jedno vreme u lečenju hospitalizovanih pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari