Plodonosna godina za satiričare, ne ponovila se… 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Godina koju smo upravo ispratili čini se da je bila jedna od najplodonosnijih za satiričare, karikaturiste i uopšte za sve koji se na neki način bave humorom. Za nemali broj vesti česta reakcija građana bila je “čekajte, jel ovo Njuz.net?”

Nažalost, za satiričare ovog portala, stvarnost u Srbiji je ponekad neverovatnija od vesti koje oni smišljaju.

Bilo ih je toliko, ali je možda najbizarnija (i najopasnija) rešenost aktuelne vlasti da u Srbiji izgradi nuklearnu elektranu.

Na svakih par meseci izbije požar zbog detonacija u namenskoj industriji, gore postrojenja EPS-a i ispadaju iz funkcije zbog običnog snega, građani se smrzavaju jer se uz ugalj ubacuje i blato koje teško može da gori, rukovodioci “osetljivih” javnih preduzeća su ljudi sa sumnjivim diplomama ali nesumnjivo nesposobni, i sa takvim kadrom mi ćemo da gradimo nuklearku? Nek nam je sa srećom.

Satiričari sa kojima smo razgovarali u ovom prazničnom izdanju imali su protekle godine pune ruke posla.

Ali ne samo to, njih su često optuživali da ruše državni sistem i da posredno ili neposredno pozivaju na atentat na predsednika Srbije. Satirom ili karikaturom.

Međutim, građanska javnost te izjave predstavnika vlasti i tabloidne izlive nije uzimala za ozbiljno, mada je pitanje kako su ih tumačili konzumenti najčitanijih štampanih štiva u Srbiji i gledaoci televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Na pitanje kakva mu je protekla godina bila, karikaturista Marko Somborac odgovara jednom rečju – spektakularna.

– Godina je bila spektakularna. Počela je sa prisluškivanjem a završila sa sabotažom. I još smo se i plasirali na svetsko, šta čovek još poželeti može. Imali smo i jednu novinu, obračun u sopstvenim redovima, gde je Nebojša Stefanović, jedan od glavnih likova godine, video kako je to kada se tabloidi okrenu protiv njega, a ispostavilo se da predsednik zna sve o svakome sem o svojim najbližim saradnicima. Još jedna kontradikcija u vezi predsednika, kad je sve lepo, on se slika umesto ministara na otvaranjima, a kad nešto ne valja, tipa zakoni oko kojih se protestovalo, to su samo ministri krivi – zapaža Somborac.

On dodaje da smo videli i uspon Momirovića dok je Drobnjak zadržao svoju standardnu rolu. Pohvaljuje i to što je predsednik konačno primio vakcinu, “još samo masku da nauči da nosi”.

– Inače, svaka čast za nabavku vakcine, ali i to je uspelo da se izjalovi sa izostankom ozbiljne kampanje, jer dok je region dolazio kod nas u vakcina turizam, naši su bežali i tražili spas u Pavlovićevoj masti. Vlast je konačno primetila i da postoji neki klan navijača i pohapsila ih, valjda će se sada bolje ponašati prema medijima koji su upozoravali na njih. Desilo se još jedno razočaranje u svoj kadar, Mića EPS će morati da traži novi posao, a ko bi rekao takav stručnjak da tako pogreši. Tako da uglavnom, za karikaturiste je ova godina bila bogata, što se nadamo i u sledećoj, a ako ovo sve ostavlja gorak ukus u ustima čitaoca, bez brige, sada se možete zasladiti čokoladom koju je predsednik konačno doneo u naše krajeve – poručuje Somborac.

Branislav Bane Raičević je rame uz rame sa Ivanom Ivanovićem autor satiričnih emisija koje se emituju na Nova S – “Veče sa Ivanom Ivanovićem” i “Četiri i po muškarca”.

Na pitanje kakva mu je bila 2021, kaže da bolje da je i ne računamo, nego da sa 2020. odmah uskočimo u 2022.

– Kao ono kad menjamo vreme pa preskočimo jedan sat. Ja ionako ne računam godine od 1991. do 2000. Šta mi teško da ne računam još jednu? To je devet i još jedna, deset. I opalac, imam 38 godina, deset manje. OK, možda izgledam deset godina starije ali šta me briga, ni vi ne izgledate bolje – smatra Raičević. Podseća da je godina počela dolaskom vakcine za kovid 19, da niko nije očekivao da će vakcine tako brzo stići “ a pogotovo ne kod nas”. – Međutim, već u januaru su počele da dolaze. Prvo „kinez“, pa ruska, pa britanska i američka. A onda iznenađenje, odjednom nema ko da se vakciniše. Međutim, već u martu su počeli da dolaze. Prvo Bosanci, pa Makedonci, pa Hrvati, pa italijanski DJ-evi. Postali smo centralno mesto za vakcinaciju u regionu. Delili smo i šakom i kapom, jer neki nisu hteli da zavrnu rukav – navodi naš sagovornik.

On dodaje da smo se sa drugim nacijama sretali i na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, da su i oni zanemarili 2021. “iako su igre bile usred nje”, te da su nam ti susreti prošli odlično, sa devet medalja od kojih su tri bile zlatne.

– A onda je u septembru došao Toma. Ne onaj sa Dedinja, tog zaboravite. A već ste ga zaboravili, pardon. Ne ni onaj sa penalom, i njega ćete brzo zaboraviti. „Toma“ film. Njega nećete tako lako zaboraviti. Zatim, cele godine se valjao fudbalski uspeh Srbije. Od (gorepomenutog) prvog penala Tome Momirovića, preko Vučićevog maestralnog penala u Ubu, do novembarske pobede reprezentacije Srbije u Portugalu i kvalifikacije na SP u fudbalu. Konačno smo mogli da hvalimo Tadića i Mitrovića a da ne uđemo sa nekim u raspravu – naglašava.

Raičević dodaje da kao u pravom vesternu, drama dolazi pred kraj.

– Vestern se zove „Rio Tinto“, kao Rio Grande ali se ne radi o reci nego o zemlji. I ozbiljno je pitanje ko su u filmu Indijanci a ko je „ispao Indijanac“. Međutim, film još nije gotov, videćemo šta će biti do kraja. Teško se prati, ima dosta likova, a i podela šešira na crne i bele ne važi, već neko vreme. Na sreću, ni EPS nije gotov, mada je na par dana bio na izdisaju. Umalo se nije udavio u blatu. I to ne u onom metaforičkom, u kom se nalazimo do kolena, već u pravom blatu. Ali Mića ima iskustva u loženju, tako da je uspeo da zamasti kotlove i opet pokrene TENT. Pa će da ode, računajte da je već otišao. Otišao je u Sjenicu i na Zlatibor sa delegacijom predsednika – kaže Raičević, dodajući da će da ode i sa funkcije, “računajte da je otišao”, ali posle Nove godine, “da mu ne kvarimo praznike”.

Raičević: Nova godina, iste teme

Šta donosi Nova godina, pitali smo Baneta Raičevića a on nam je odgovorio – koronu, izbore i fudbal.

– Korona virus se obukao u omikron varijantu. Na proleće su izbori. U novembru SP u fudbalu u Kataru. Obrni okreni, iste teme i u novoj godini. U fudbalere moramo da verujemo, za koronu, kako svetu tako i nama, ali za izbore, za izbore se mi pitamo. Pa vidite, da li nam se isplati da gubimo još jednu godinu – poručuje Raičević.

Kesić: Vlast na čelu sa predsednikom podigla proizvodnju gluposti

Koautor i voditelj emisije „24 minuta“ Zoran Kesić ističe za Danas da je godina na izmaku donela puno radosti svima koji se profesionalno bave kritikom, satirom i karikaturom, kao i volonterima sa Tvitera. – Odgovorna vlast na čelu sa predsednikom podigla je proizvodnju gluposti za 20 odsto u odnosu na prethodnu, a količina laži, patetike, foliraže, spinovanja, uvlakaštva i bacanja blata na neistomišljenike (i u peći Tenta) skočila je sa 200 Vulina nedeljno na čak 350 Toma Mona dnevno. Od sledeće godine očekujem nastavak ludila, gadosti i besmisla, a od izbora 3. aprila očekujem ostvarenje nimalo metaforične ideje mog genijalnog slogana „BOLEĆE NA PROLEĆE!“ – navodi Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari