PMF u Kragujevcu obeležava 50 godina rada 1Foto: Z.S.M.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu ovih dana svečano obeležava 50 godina rada i postojanja. Svečanost počinje danas sadnjom drveća u Notaničkoj bašti PMF kada će simbolično biti posađeno 50 sadnica.

Nastaviće se sutra, u četvrtak, 14. aprila dodelom diploma studentima osnovnih akademskih i master studija u Svečanoj sali PMF-a.

U petak, 15. aprila, tačno u podne u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, održaće se svečana akademija povodom jubileja PMF-a.

Gadska turistička organizacija „Kragujevac” u čast obeležavanja pola veka rada ove obrazovne ustanove prošlog vikenda organizovala je besplatnu vodičku turu na kojoj su posetioci imali prilike da pogledaju Astronomsku opservatoriju Instituta za fiziku PMF-a, prvi javni slatkovodni Akvarijumu u Srbiji i Botaničku baštu fakulteta.

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu je osnovan, kao Odeljenje Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, 16. oktobra 1972. godine. Te godine upisana je prva generacija studenata matematike, biologije i fizike, a Odeljenje je počelo sa radom 23. oktobra 1972. godinu dana kasnije počela je sa radom i studijska Grupa za hemiju.

Odeljenje je, 15. aprila 1976. godine, preraslo u samostalni fakultet koji je, udruživanjem sa još pet fakulteta i dva instituta, postao jedan od osnivača Univerziteta Svetozar Marković, danas Univerzitet u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari