Na redovnim parlamentarnim izborima održanim u petak i subotu u Češkoj najviše glasova je osvojila Češka socijaldemokratska stranka, ali će vladu sastaviti stranke desnice koje su u Poslaničkom domu od 200 poslanika zajedno osvojile većinu od 117 mandata. Prema nezvaničnim konačnim rezultatima koje je objavila češka televizija, Češka socijaldemokratska stranka osvojila je 22 odsto glasova i 57 poslanika u donjem domu parlamenta.

Prema nezvaničnim konačnim rezultatima pošto je Ured za statistiku sabrao sve glasove, vladu će najverovatnije sastaviti konzervativci iz Građanske demokratske stranke.

Oni su zahvaljujući promeni lidera, odlasku bivšeg premijera Mireka Topolaneka i dolasku jednog od retkih čeških dugogodišnjih političara na koga nije pala senka korupcije, Petra Necasa, zaustavili odliv birača i osvojili 20 odsto glasova i 51 poslanički mandat. Kao buduće parntere u vladi Necaš je već označio novu češku konzervativnu stranku TOP09 koju je pred izbore osnovao pojedinačno najuspešniji političar na ovim parlamentarnim izborima, bivši šef diplomatije knez Karel Švarcenberg.

TOP09 je zahvaljujući popularnosti 73-godišnjeg Švarcenberga, koji je bukvalno omađijao pre svega mlade birače, osvojio 16,7 odsto glasova i 41 poslanika.

Treća stranka koja bi trebalo da se nađe u „vladi budžetske odgovornosti“, kako ju je već nazvao Necas, jeste nepoznata i za sada nepredvidljiva stranka Javne stvari popularnog TV novinara Radeka Jona koja je kao glavni cilj u kampanji navela borbu protiv korupcije i zaustavljanje zaduženja zemlje, kako Češka ne bi pošla putem Grčke. Javne stvari osvojila je 10,9 odsto glasova i 25 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari