Pošto je Partija pravde i razvoja (AKP) pobedila na parlamentarnim izborima u Turskoj, koji su održani u nedelju, premijer Redžep Tajip Erdogan pred svoj treći mandat obećao je da će izgraditi konsenzus sa opozicionim partijama da bi njegova država dobila novi liberalni ustav.


– Narod nam je poslao poruku da donesemo novi ustav putem konsenzusa i pregovora. Nastojaćemo da postignemo konsenzus sa opozicionim strankama, vanparlamentarnim partijama, medijima, nevladinim organizacijama, akademcima i sa svima koji imaju nešto da kažu – rekao je Erdogan.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi turski mediji su izvestili da je Erdoganova partija osvojila oko 50 odsto glasova i tako obezbedila 325 od ukupno 550 poslaničkih mesta u Parlamentu. Stranka uprkos Erdoganovim očekivanjima nije osvojila dvotrećinsku većinu od 367 poslaničkih mesta, što bi joj omogućilo da bez konsultacija sa opozicijom promeni Ustav iz 1980. usvojen nakon vojnog puča. AKP takođe neće moći da iznese svoje predloge direktno na referendum jer joj za to treba 330 poslanika. Ipak, Erdoganova pobeda je bila očekivana uprkos kritikama da vlada u autoritarnom stilu.

Veliki broj Turaka je svestan da je potrebno modernizovati Ustav koji je napisan posle puča, navodi dopisnik Bi-Bi-Sija. Erdogan je u govoru koji je održao nakon proglašenja pobede ukazao da Turska teži tome da dobije „pravo glasa“ na Zapadu kada je reč o Bliskom istoku i muslimanima i naglasio da od njegovog uspeha profitiraju i Bosanci, Libanci, Sirijci i Palestinci.

– Verujte mi, Sarajevo je danas pobedilo koliko i Istanbul, Bejrut koliko i Izmir, Damask koliko i Ankara, a Ramala, Nablus, Dženin, Zapadna Obala i Jerusalim koliko i Dijarbakir – kazao je predsednik turske vlade.

Komentarišući Erdoganove reči Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže za Danas da Ahmet Davutoglu, šef turske diplomatije, „stratešku dubinu“ svoje zemlje traži na prostoru nekadašnjeg Osmanskog carstva gde je ono ostavilo za sobom svoj živalj, odnosno muslimane. Erdoganova pobeda značajna je i za muslimane u Bosni, Sandžaku, Albaniji i na Kosovu jer Turska u njima vidi ostatke nekadašnjeg Osmanskog carstva, kaže Simić. Prema njegovim rečima, politika Turske će za Srbiju biti zanimljiva koliko i politika Evropske unije, Rusije i SAD. On ocenjuje i da će Turska imati veliki uticaj u arapskom svetu nakon revolucija.

Na izborima u nedelju zabeležena je izlaznost od 84,5 odsto, a u novom sazivu Parlamenta će biti zastupljen rekordan broj žena, čak 78, dok ih je u prethodnom sazivu bilo pedeset. Sekularna Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 26 odsto glasova i obezbedila 135 poslaničkih mesta, za 23 više nego na prethodnim izborima, a desničarska Partija nacionalističkog pokreta 13 odsto glasova, odnosno 54 mesta u Parlamentu. Uspeh je zabeležila i prokurdska Partija mira i pravde (BDP), zadobivši poverenje 5,8 odsto glasača, što joj je donelo 35 poslaničkih mesta.

– Ovo je za nas ogroman uspeh – rekao je kurdski član Parlamenta Sarafetin Elči. Dopisnici ocenjuju da će zahvaljujući ovom rezultatu biti pojačan pritisak na Vladu da ispuni zahteve Kurda za dobijanje veće autonomije i zvanično priznanje njihovog identiteta.

Čestitke Van Rompeja i Barosa

Brisel – Lideri Evropske unije čestitali su juče turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu njegove stranke na izborima i izrazili nadu da će biti novog elana u reformama i pregovorima Turske o ulasku u EU. Van Rompej i Baroso su u zajedničkom saopštenju ocenili da „rezultat otvara put za jačanje demokratskih institucija Turske kao i modernizaciju zemlje u skladu sa evropskim vrednostima i standardima“. „Uvereni smo da period koji se otvara nudi nove mogućnosti za nove reforme uključujući rad na novom ustavu u okviru širih konsultacija i u duhu dijaloga i kompromisa, kao i za jačanje poverenja između Turske i zemalja članica EU“, naveli su lideri EU. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari