Ubedljivom pobedom na nedeljnim izborima u Boliviji tamošnji predsednik Evo Morales osigurao je sebi treći, petogodišnji mandat. „Ovo je pobeda antiimperijalista i antikolonijalista. Nastavljamo istim putem – privrednog rasta i ekonomske liberalizacije“, kazao je Morales sa balkona svoje predsedničke palate obraćajući se pristalicama u prestonici La Pazu. Pobedu je, kako kaže, posvetio svim narodima koji se bore protiv imperijalizma i bivšim latinoameričkim liderima Fidelu Kastru i Ugu Čavezu.


Morales je osvojio 60 odsto glasova, što je više nego dovoljno da se izbegne drugi krug. Njegov glavni protivkandidat Samjuel Doria Medina, magnat cementne industrije, osvojio je 25 odsto glasova. Ipak, „festivalska“ atmosfera bila bi potpuna da je vladajući Socijalistički pokret osvojio dvotrećinsku većinu u Kongresu neophodnu za nesmetano usvajanje ustavnih reformi.

Dobar deo analitičke javnost smatra da su birači nagradili Moralesa jer je uspeo da obezbedi ekonomsku i političku stabilnost zemlje. Od kada je prvi put preuzeo predsedničku dužnost 2006, u Boliviji je zabeležen privredni rast i smanjena stopa siromaštva, mada mu mnogi i dalje zameraju što nije zaustavio korupciju. Morales je na putu da postane bolivijski predsednik sa najdužim stažom, uzastopno tri mandata, čime bi pretekao Andresa de Santa Kruza, osnivača republike koji je bio na vlasti od 1829. do 1839.

U svetu poznat po svojoj antiimperijalističkoj i socijalističkoj retorici, 55. godišnji Morales, nekadašnji uzgajivač koke, i te kako je popularan kod kuće, naročito zbog svog pragmatičnog rukovođenja ekonomijom te širenja bolivijskog prirodnog gasa i mineralnih bogatstava među masom. Ekonomski rast zemlje je prosečno pet odsto godišnje, što je daleko više od regionalnog proseka. Ipak, pola miliona ljudi je osiromašeno od kada je Morales preuzeo kormilo države pre osam godina. Uprkos ekonomskim dostignućima, Bolivija je i dalje najsiromašnija zemlje Latinske Amerike – gotovo svaki četvrti Bolivijac živi sa dva dolara dnevno, podaci su Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari