Savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđevićizjavio je FoNetu da je posle dvodnevnih razovora i susreta sa Srbima koji žive u Makedoniji zaključak da je njihov položaj poboljšan.

– Očekujemo da će se njihov položaj i dalje popravljati i da će se ubrzo rešiti i pitanje obrazovanja, otvaranja malograničnih prelaza i druga pitanja od suštinskog značaja za Srbe u Makedoniji. Srbija želi da ima dobre odnose sa zemljama u regionu, pogotovo tamo gde ima Srba. I dalje ćemo raditi na razvijanju dobrih bilateralnih odnosa i na pomoći Srbima u tim zemljama – rekao je Đorđević.

On je razgovarao sa predsednikom Demokratske partije Srba Ivanom Stoiljkovićem, zamenikom ministra kulture Draganom Nedeljkovićem, predstavnicima Nacionalnog saveta i srpskih nevladinih organizacija. Demokratska partija Srba učestvuje u makedonskoj vlasti.

– Povod za moj dolazak u Makedoniju, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, jeste proslava Svetog Save. Prvi put ove godine je Sveti Sava proslavljen uz učešće makedonske države i proglašen je nacionalnim praznikom u Makedoniji. Toga dana institucije ne rade, a deca ne idu u školu – izjavio je Đorđević. Svetosavska svečanost, prema njegovim rečima, bila je organizovana u sali makedonske opere, uz prisustvo bivšeg šefa države Kire Gligorova i predstavnika parlamenta i vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari