Najveća pobunjenička grupa u Nigeriji, Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND), saopštila je u subotu da je uništila glavni naftovod britansko-holandske kompanije Rojal Dač Šel.

U saopštenju MEND-a se navodi da su pripadnici te grupe sinoć napali naftovod u Buguma Frontu, u nigerijskoj državi Rivers. „MEND će nastaviti da svakoga dana nagriza naftnu infrastrukturu u Nigeriji sve dok izvoz nafte ne bude sveden na nulu“, navodi se u saopštenju te pobunjeničke grupe.

Agencije navode da predstavnici Rojal Dač Šela nisu bili dostupni za izjave i da za sada nije bilo moguće dobiti potvrdu o napadu. MEND je u proteklih nedelju dana više puta napala naftovode, stanice i druga naftna postrojenja u Nigeriji, koja je osma izvoznica nafte u svetu.

Oko 40 odsto dnevne proizvodnje nafte u Nigerije je obustavljeno, što je ozbiljno smanjilo izvoz. MEND tvrdi da pokušava da izvrši pritisak na vladu te zapadnoafričke zemlje kako bi podelila prihod od nafte sa siromašnim stanovništom u delti Nigera, bogatoj naftom. Nigerijska vojska je 13. septembra pokrenula akciju protiv uporišta pobunjenika na jugu Nigerije, a pobunjenici su uzvratili napadima na vojnike koji čuvaju naftna postrojenja i sabotažama naftovoda kojim se sirova nafta prenosi do terminala za izvoz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari