Počasni doktorat rektoru Univerziteta u Atini 1Foto: bg.ac.rs

Univerzitet u Beogradu dodelio je počasni doktorat profesoru Meletiosu Dimopulosu, rektoru Nacionalnog i kapodistrijskog univerziteta u Atini.

Doktorat mu je dodeljen za izuzetan doprinos u oblasti medicine (hematologije) i za saradnju sa Univerzitetom u Beogradu, posebno Medicinskim fakultetom, na čiji je predlog Senat UB jednoglasno doneo odluku o dodeli ovog priznanja.

Dimopulos je rektor Univerziteta u Atini koji je osnovan 1837. godine i predstavlja vodeću obrazovnu ustanovu Grčke.

Profesor je hematologije-onkologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Atini, direktor Terapijske klinike, predsednik Odeljenja za kliničku terapiju, član vodećih međunarodnih stručnih tela i naučnih savetodavnih odbora više naučnih društava.

Autor je više od 1.300 publikacija, sa preko 85.000 citata, dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i najviših stručnih priznanja za svoja izuzetna dostignuća u oblasti hematologije i onkologije.

Dekan Medicinskog fakulteta UB prof. dr Lazar Davidović izložio je biografiju profesora Meletiosa Dimopulosa, a prof. dr Jelena Bila u ime predlagača obrazložila je predlog Medicinskog fakulteta o dodeljivanju počasnog doktorata profesoru Dimopulosu.

”Dolazite sa tla Atike, sa nepresušnih izvora zapadne civilizacije koji nas i danas inspirišu, iz korena nauke, filozofije i umetnosti, gde smo još iz Platonove akademije saznali da su u nauci „nepoželjni oni koji ne znaju geometriju“. Iz tog razloga danas izražavamo naše poštovanje i zahvalnost na vašem prisustvu,” rekao je prorektor za nauku univerziteta u Beogradu prof. dr Branislav Boričić, uručujući počasni doktorat Dimopulosu.

Profesor Dimopulos je održao predavanje na temu ”Personalizovanje medicine kroz velike podatke i veštačku inteligenciju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari