Rasprava i koškanje na Izbornoj skupštini UNS-a 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Na Izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije tek oko 21 čas su podeljeni glasački listići, iako je sednica na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo počela oko podneva. Rezultati glasanja biće zvanično objavljeni u nedelju.

Na glasačkom listiću se ipak našlo i ime Živojina Rakočevića, iako je njegovu kandidaturu sredinom maja odbila Kandidaciona komisija tog udruženja.

Do današnje izborne skupštine, jedini kandidat za predsednika bio je aktuelni prvi čovek UNS Vladimir Radomirović, i upravo je Radomirović predložio, a skupština usvojila predlog da i direktor Doma kulture u Gračanici Rakočević bude kandidat.

Radomirovićevo obrazloženje bilo je da želi da Udruženje bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara „doći na dnevni red“.

Rakočević je članovima Skupštine UNS rekao da se stidi toga što se dešava na Skupštini, “ a Radomirovića je optužio da ga je uoči početka zasedanja opsovao.

U slučaju Rakočevića, spor je nastao zbog njegove funkcije direktora Doma kulture u Gračanici, pošto je Kandidaciona komisija UNS odbacila njegovu kandidaturu 19. maja zbog člana Statuta koji zabranjuje izbor onih koji su „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade, ministarstava, sekretarijata i lokalnih organa uprave“.

Rakočević je tu odluku osporio pred Višim sudom u Beogradu.

Tokom izborne sednice Skupštine UNS, žustra rasprava približila se incidentu kada je došlo do verbalnog sukoba između brojača glasova i nekoliko učesnika Izborne skupštine, ali sukob nije otišao dalje od međusobnog unošenja u lice.

Povod za sukob bile su nejasnoće oko prebrojavanja glasova za i protiv predloga da Skupština konstatuje da Rakočević nije u sukobu interesa, te da može ponovo da bude kandidat za predsednika. Izborna skupština počela je oko podneva, kada je utvrđeno da, od 1.789 redovnih članova UNS, sednici je, prema izveštaju Verifikacione komisije na početku zasedanja, u tom trenutku prisustvovalo ukupno 592 član.

Na sednici Izborne skupštine UNS-a danas je došlo do rasprave i koškanja posle glasanja po jednoj od tačaka dnevnog reda.

Izborna skupština UNS danas u beogradskom Hotelu „Jugoslavija“, bira članove Uprave UNS, Nadzornog odbora, Suda časti i predsednika UNS-a.

Do sukoba je došlo posle glasanja o predlogu člana Uprave UNS-a Slobodana Radičevića da se poništi lista predloženih kandidata Uprave Udruženja za naredni mandat.

Pošto su 52 od 592 prisutna člana glasala za tu odluku, nije bilo moguće, kako tvrde studenti novinarstva koji su brojali, izbrojati koliko je glasova protiv.

Predsedavajući Izborne skupštine Zoran Stanojević potom je pozvao članove koji su otišli na ručak, da se vrate i izjasne da li su protiv predloga Radičevića.

Zbog toga se nekoliko nezadovoljnih članova Uprave verbalno sukobilo sa studentima koji su brojali glasove, međusobno su se gurali i obezbeđenja hotela je moralo da reaguje i razdvoji ih.

Izborna skupština je vratila na listu kandidata za predsednika UNS-a Živojina Rakočevića čiju je kandidaturu ranije poništila Kandidaciona komisija UNS-a zbog toga što je on direktor Doma kulture u Gračanici, na Kosovu.

Jedan od predlagača da se Rakočević vrati na listu je bio i njegov protivkandidat Vladimir Radomirović, trenutno predsednik UNS-a, koji je ranije osporavao kandidaturu Rakočevića.

Sednicu su od početka pratile nesuglasice zbog proceduralnih stvari, bilo je problema i s usvajanjem dnevnog reda i drugim pitanjima.

Radomirović, koji je takođe kandidat za predsednika UNS, je rekao da želi da Udruženje novinara Srbije bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara „doći na dnevni red“.

„Mora se tačno precizirati ko može da bude novinar i član UNS, a da oni koji ne žive od novinarstva ne mogu biti naši članovi“, rekao je Radomirović obrazlažući predlog.

Kandidaciona komisija je 19. maja odbacila kandidaturu direktora Doma kulture u Gračanici Živojina Rakočevića, ocenjujući da nije u skladu sa Statutom UNS, koji zabranjuje izbor onih koji su „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade, ministarstava, sekretarijata i lokalnih organa uprave“.

Rakočević je odluku Kandidacione komisije osporio pred Višim sudom u Beogradu, a prethodno je predočio i tumačenje Agencije za sprečavanje korupcije, koja je saopštila da on nije u sukobu interesa i da njegova kandidatura nije u suprotnosti sa Statutom UNS.

Na Skupštini se biraju članovi Uprave, Nadzornog odbora, Suda časti i predsednik udruženja.

Prijavljeno je više od 500 učesnika na Skupštini, odnosno redovnih članova udruženja koji imaju pravo glasa.

Broj učesnika je više nego duplo veći od onog na prethodnoj Izbornoj skupštini, pre četiri godine.

Deo trenutne Uprave UNS-a ranije je optužio predsednika tog udruženja Vladimira Radomirovića da je sproveo učlanjivanje čitavih redakcija u udruženje kako bi sebi obezbedio i drugi mandat na toj funkciji.

Optužbe da je u UNS učlanjeno više stotina novinara zbog današnjih izbora Radomirović je negirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari